La obiect

Inflația a intrat conjunctural în coridorul țintă: 3,49%. Ce și cum s-a scumpit

Cu 3,49%, indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a reintrat la limită în coridorul țintă de 2,5% plus/minus 1%, după ce prețurile au… Mai mult

13.10.2019

Chestiunea

Ce rămâne după guvernele Dragnea-Tăriceanu: scurt bilanț al facturilor care urmează a fi decontate

Politicile publice ale ultimilor trei ani, de stimulare a creșterii economice prin consumul pe datorie au avut un preț. Au fost majorate veniturile populației (creșterea… Mai mult

10.10.2019

Evenimentul

Demiterea guvernului Dăncilă: Urgențele în suspensie și ce urmează pentru România

  Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis, moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție fiind adoptată joi de Parlament, cu 238 voturi pentru (cu 5 mai… Mai mult

10.10.2019

La obiect

August 2019 – Exporturile, la cel mai scăzut nivel din acest an. Se cronicizează deficitul lunar la mașini și echipamente

  Deficitul comercial pe luna august 2019 a fost de 1.365,4 milioane euro, cu 2,5% mai puțin decât în aceeaşi lună a anului trecut și… Mai mult

10.10.2019

Cronicile

Finanțele publică fotografia economiei de stat: 5,5 miliarde de euro datorii, 67 de insolvențe. Salarii mai mari pentru angajaţii din companiile inactive

de Alexandra Pele 15.10.2015

Romgaz_Companiile de stat active la finele anului trecut au înregistrat o cifră totală de afaceri de 33,7 miliarde de lei şi un profit net de 3,9 miliarde de lei.

Pe de altă parte, rezultatul financiar din activitatea de exploatare a fost negativ, de 157,1 milioane de lei, reiese dintr-un raport publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Datorii de 5,5 miliarde de euro, plăți restante de 800 de milioane de euro

Cele 232 de companii de stat monitorizate de Finanţe aveau la finele anului 2014 datorii totale în valoare de 24,4 miliarde de lei. La acestea se adaugă 1,5 miliarde de lei plăţi restante la bugetul general consolidat şi 1,9 miliarde de lei plăţi restante către alţi creditori.

Primele zece întreprinderi publice care au înregistrat plăți restante la finalul anului 2014 activează cu precădere în domeniile transporturi, industria de apărare și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Plăţile restante, peste nivelul convenit cu FMI

Pe lista companiilor cu cele mai mari plăţi restante se regăsesc :

 • Complexul Energetic Oltenia (372,5 milioane de lei, dintre care 293,4 milioane de lei la bugetul general consolidat),
 • CFR Călători (369,4 milioane de lei după ce au fost plătite toate obligaţiile fiscale),
 • CFR SA (342,7 milioane de lei),
 • Uzina Mecanică Orăştie (270,3 milioane de lei),
 • ELCEN (259,4 milioane de lei),
 • Electrocentrale Constanţa (205 milioane de lei),
 • CFR Marfă (198,6 milioane de lei),
 • Romaero (168,5 milioane de lei),
 • CNADNR (140,5 milioane de lei)
 • Societatea de Reparaţii Locomotive CFR SCRL Braşov (116,4 milioane de lei).

În raport se precizează că anul trecut au fost luate mai multe măsuri pentru reducerea acestor plăţi restante, printre care măsuri de restructurare, reorganizare, privatizare, dar şi de declanşare a procedurilor de insolvenţă.

“Cu toate acestea, plățile restante înregistrate de întreprinderile publice din administrația centrală la 31.12.2014, nu au atins ținta convenită cu organismele financiare internaționale de 3,4 mld lei existând o depășire cu numai 0,1 mld lei”, se arată în raportul Finanţelor.

Companiile în insolvenţă

Anul trecut, 67 de întreprinderi de stat se aflau în insolvenţă, dintre care doar zece active în 2013:

 • Hidroelectrica,
 • Romavia,
 • Intervenţii Feroviare,
 • CFR IRLU,
 • Electrocentrale Galaţi,
 • Construcţii Aeronautice,
 • Agroindustriale Nufărul,
 • TVR,
 • Orlatex
 • Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine de Lignit.

În total, aceste companii au avut anul trecut afaceri de 4,5 miliarde de lei, un profit net de 155,5 milioane de lei, datorii de 14,5 miliarde de lei, plăţi restante la buget de 6,3 miliarde şi plăţi restanţe la alţi creditori de 5,3 miliarde de lei.

Totodată, dintre companiile aflate în insolvenţă sau în lichidare în 2014, cea mai mare pierdere brută s-a înregistrat la Oltchim (459,3 milioande de lei), la RAAN (86 de milioane de lei) şi la Electrocentrale Galaţi (50 de milioane de lei).

Salarii medii de aproape 3.000 de lei pentru angajaţii din companiile de stat inactive

La finele anului 2014, în companiile de stat erau angajaţi peste 210.000 de salariaţi, dintre care 11.219 în companii inactive.

Salariile celor din urmă au însumat 554,4 milioane de lei, câştigul mediu lunar al unui astfel de angajat fiind de 2.889 de lei, potrivit raportului publicat MFP.

De altfel, salariul mediu plătit angajaţiilor din întreprinderile de stat inactive este cu 19,7% mai mare decât salariu mediu net al angajaţilor din companiile active, de circa 2.318 la finele anului trecut.

Câștigul mediu brut pe persoană la ÎP inactive este mai mare față cel existent la ÎP active, urmare a aflării în inactivitate a unor ÎP din domenii pentru care drepturile salariale sunt peste media câștigului mediu brut pe persoană practicat în cadrul ÎP“, explică reprezentanţii Guvernului, dând drept exemple Hidroelectrica sau Termoelectrica.

Cheltuielile de natură salarială au scăzut în 2014 la 8,4 miliarde de lei, ca urmare a disponibilizărilor, dar şi a privatizării Electrica.

“În încercarea de a menține sub control cheltuielile precum și plățile restante, întreprinderile publice și-au redus numărul de personal în anul 2014 față de anul 2013 cu 20.125 de persoane”, se arată în raport.

Practic, 12.890 de persoane au trecut în mediul privat, în timp ce de la CFR Marfă au fost disponibilizate 2.259 de persoane, iar de la CFR Călători s-au pensionat sau au demisionat 565 de persoane.

Ponderea transferurilor pentru investiţii a scăzut

Valoarea subvenţiilor acordate întreprinderilor publice a crescut în 2014 cu 14,8%, la 7,9 miliarde de lei.

De asemenea, ponderea transferurilor acordate pentru investiţii a scăzut anul trecut la 57,8% din total, faţă de 64,7%. În termeni reali, statul a transferat 4,6 miliarde de lei pentru investiţii, faţă de 4,4 miliarde de lei în 2013.

Totodată, 93% din totalul transferurilor a fost alocat companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, respectiv 7,4 miliarde de lei. Banii au fost folosiţi pentru întreținerea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii publice de transport, precum şi pentru susţinerea transportului public de călători.

Cele mai profitabile companii din portofoliul statului

Romgaz a fost cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Compania a avut în 2014 un profit net de 1,4 miliarde de lei din care la bugetul statului au ajuns sub forma de vărsăminte şi dividende 849,9 milioane de lei.

Clasamentul este completat de Hidroelectrica (941,5 milioane de lei profit şi dividende de 517,4 milioane de lei la buget) şi de Transgaz (profit de 502,5 milioane de lei şi dividende de 150,1 milioane de lei).

În total, 154 de companii de stat au avut în 2014 un profit brut de 6,6 miliarde de lei, în timp ce 121 de companii au avut o pierdere brută în sumă totală de 2,3 miliarde de lei. Alte 24 de companii au încheiat anul pe “break even”.

Cum sunt justificate pierderile

Pe lista companiilor cu cele mai mari pierderi se regăsesc:

 • CE Oltenia (-693,6 milioane de lei),
 • CE Hunedoara (-352,3 milioane de lei),
 • Tarom (-110,1 milioane de lei),
 • Compania Naţională a Uraniului (-103,4 milioane de lei)
 • Romaero (-45 de milioane de lei).

Finanţele oferă şi o serie de motive care ar explica rezultatele slabe.

În cazul CE Oltenia ar fi vorba despre pierderi înregistrate ca urmare a constituirii de provizoane pentru deficitul de certificate CO2, precum şi a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor în valoare de 355,7 milioane de lei.

La CE Hunedoara, motivele ar ţine de preţurile mici de vânzare a energiei electrice practicate de piaţa liberă, raportat la “costurile mari de realizare a energiei electrice și a costurilor mari ale cărbunelui extras din unitățile miniere proprii, ca urmare a condițiilor de exploatare la mare adâncime și a mecanizării reduse”.

Tarom a avut pierderi “ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină un grad de încărcare corespunzător al curselor aeriene”, Compania Naţională a Uraniului a avut de plătit majorări şi penalităţi către Fondul de Mediu, iar la Romaero nu au fost realizate veniturile programate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2015

Un raspuns

 1. Caliman Eugen
  15.10.2015, 9:19 pm

  Pierderile sint beneficiul anual al refuzului privatizarii in 1992, ca urmare a proiectului postcomunist al FDSN, de tranzitie la aceeasi economie de stat…nu capitalista!

Lăsați un comentariu


Stiri

Turcia și Rusia s-au înțeles că controleze în comun zona de securitate din nordul Siriei

Iulian Soare

Turcia și Rusia au încheiat marți un acord care prevede controlul comun asupra zonei din nordul Siriei, aflată la granița cu Turcia, zonă din care… Mai mult

Stiri

Credit Suisse: Numărul chinezilor care figurează printre cei 10% cei mai bogați, l-a depășit pe cel al americanilor

Iulian Soare

Între primii 10% cei mai mari bogaţi ai lumii figurau, la jumătatea acestui an, 100 de milioane de chinezi și 99 de milioane de americani,… Mai mult

Europa

Parlamentul britanic determină o nouă amânare a Brexit

Iulian Soare

Premierului britanic, Boris Johnson, i s-au acordat marți 20 de minute de bucurie după ce Camera Comunelor a aprobat Acordul Brexit – o performanță pe… Mai mult

Stiri

Parlamentul a aprobat reducerea numărului de ore la școală

Vladimir Ionescu

Proiectul de lege pentru modificarea Legii educației, care conține măsura reducerii orelor pe care elevii le petrec la școală, a trecut luni de Senat, care… Mai mult

Europa

Comisia Europeană invită Consiliul UE să aprobe intrarea Croației în Schengen

Iulian Soare

Croația a luat măsurile care se impuneau pentru a asigura îndeplinirea condițiilor necesare în vederea aplicării depline a normelor și a standardelor Schengen, menționează raportul… Mai mult

Stiri

Acord politic PNL – USR – lista problemelor agreate. Dan Barna: Suntem foarte aproape de susținerea noului guvern.

Razvan Diaconu

Președintele USR, Dan Barna, a aunțat marți, după o discuție cu premierul-desemnat, Ludovic Orban, că a ajuns la un acord cu PNL și ”suntem foarte… Mai mult

Stiri

Guvernul demis mai crește cu 100 de lei salariul minim

Vladimir Ionescu

Executivul va pune de miercuri în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei,… Mai mult