Chestiunea

Puterea de cumpărare a salariilor, decuplată de productivitatea muncii

Câștigul salarial mediu brut din luna iunie 2018 a fost de 5.127 lei, cu 1% mai mare faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de… Mai mult

07.08.2019

Evenimentul

Rectificarea bugetară, primele cifre: PIB-ul recalculat în sus ca să ”scadă” deficitul, cel mai mult se taie la Educație

Rectificarea bugetară propusă de Ministerul Fianațelor prevede o ajustare în sus a PIB-ului, de la 1.022,5 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului,… Mai mult

06.08.2019

Chestiunea

Ups! Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil

Economia Uniunii Europene a consemnat în al doilea trimestru din 2019 cele mai slabe performanţe din ultimii cinci ani, cu o creştere trimestrială redusă (… Mai mult

06.08.2019

Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

Cronicile

Finanțele publică fotografia economiei de stat: 5,5 miliarde de euro datorii, 67 de insolvențe. Salarii mai mari pentru angajaţii din companiile inactive

de Alexandra Pele 15.10.2015

Romgaz_Companiile de stat active la finele anului trecut au înregistrat o cifră totală de afaceri de 33,7 miliarde de lei şi un profit net de 3,9 miliarde de lei.

Pe de altă parte, rezultatul financiar din activitatea de exploatare a fost negativ, de 157,1 milioane de lei, reiese dintr-un raport publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Datorii de 5,5 miliarde de euro, plăți restante de 800 de milioane de euro

Cele 232 de companii de stat monitorizate de Finanţe aveau la finele anului 2014 datorii totale în valoare de 24,4 miliarde de lei. La acestea se adaugă 1,5 miliarde de lei plăţi restante la bugetul general consolidat şi 1,9 miliarde de lei plăţi restante către alţi creditori.

Primele zece întreprinderi publice care au înregistrat plăți restante la finalul anului 2014 activează cu precădere în domeniile transporturi, industria de apărare și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Plăţile restante, peste nivelul convenit cu FMI

Pe lista companiilor cu cele mai mari plăţi restante se regăsesc :

 • Complexul Energetic Oltenia (372,5 milioane de lei, dintre care 293,4 milioane de lei la bugetul general consolidat),
 • CFR Călători (369,4 milioane de lei după ce au fost plătite toate obligaţiile fiscale),
 • CFR SA (342,7 milioane de lei),
 • Uzina Mecanică Orăştie (270,3 milioane de lei),
 • ELCEN (259,4 milioane de lei),
 • Electrocentrale Constanţa (205 milioane de lei),
 • CFR Marfă (198,6 milioane de lei),
 • Romaero (168,5 milioane de lei),
 • CNADNR (140,5 milioane de lei)
 • Societatea de Reparaţii Locomotive CFR SCRL Braşov (116,4 milioane de lei).

În raport se precizează că anul trecut au fost luate mai multe măsuri pentru reducerea acestor plăţi restante, printre care măsuri de restructurare, reorganizare, privatizare, dar şi de declanşare a procedurilor de insolvenţă.

“Cu toate acestea, plățile restante înregistrate de întreprinderile publice din administrația centrală la 31.12.2014, nu au atins ținta convenită cu organismele financiare internaționale de 3,4 mld lei existând o depășire cu numai 0,1 mld lei”, se arată în raportul Finanţelor.

Companiile în insolvenţă

Anul trecut, 67 de întreprinderi de stat se aflau în insolvenţă, dintre care doar zece active în 2013:

 • Hidroelectrica,
 • Romavia,
 • Intervenţii Feroviare,
 • CFR IRLU,
 • Electrocentrale Galaţi,
 • Construcţii Aeronautice,
 • Agroindustriale Nufărul,
 • TVR,
 • Orlatex
 • Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine de Lignit.

În total, aceste companii au avut anul trecut afaceri de 4,5 miliarde de lei, un profit net de 155,5 milioane de lei, datorii de 14,5 miliarde de lei, plăţi restante la buget de 6,3 miliarde şi plăţi restanţe la alţi creditori de 5,3 miliarde de lei.

Totodată, dintre companiile aflate în insolvenţă sau în lichidare în 2014, cea mai mare pierdere brută s-a înregistrat la Oltchim (459,3 milioande de lei), la RAAN (86 de milioane de lei) şi la Electrocentrale Galaţi (50 de milioane de lei).

Salarii medii de aproape 3.000 de lei pentru angajaţii din companiile de stat inactive

La finele anului 2014, în companiile de stat erau angajaţi peste 210.000 de salariaţi, dintre care 11.219 în companii inactive.

Salariile celor din urmă au însumat 554,4 milioane de lei, câştigul mediu lunar al unui astfel de angajat fiind de 2.889 de lei, potrivit raportului publicat MFP.

De altfel, salariul mediu plătit angajaţiilor din întreprinderile de stat inactive este cu 19,7% mai mare decât salariu mediu net al angajaţilor din companiile active, de circa 2.318 la finele anului trecut.

Câștigul mediu brut pe persoană la ÎP inactive este mai mare față cel existent la ÎP active, urmare a aflării în inactivitate a unor ÎP din domenii pentru care drepturile salariale sunt peste media câștigului mediu brut pe persoană practicat în cadrul ÎP“, explică reprezentanţii Guvernului, dând drept exemple Hidroelectrica sau Termoelectrica.

Cheltuielile de natură salarială au scăzut în 2014 la 8,4 miliarde de lei, ca urmare a disponibilizărilor, dar şi a privatizării Electrica.

“În încercarea de a menține sub control cheltuielile precum și plățile restante, întreprinderile publice și-au redus numărul de personal în anul 2014 față de anul 2013 cu 20.125 de persoane”, se arată în raport.

Practic, 12.890 de persoane au trecut în mediul privat, în timp ce de la CFR Marfă au fost disponibilizate 2.259 de persoane, iar de la CFR Călători s-au pensionat sau au demisionat 565 de persoane.

Ponderea transferurilor pentru investiţii a scăzut

Valoarea subvenţiilor acordate întreprinderilor publice a crescut în 2014 cu 14,8%, la 7,9 miliarde de lei.

De asemenea, ponderea transferurilor acordate pentru investiţii a scăzut anul trecut la 57,8% din total, faţă de 64,7%. În termeni reali, statul a transferat 4,6 miliarde de lei pentru investiţii, faţă de 4,4 miliarde de lei în 2013.

Totodată, 93% din totalul transferurilor a fost alocat companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, respectiv 7,4 miliarde de lei. Banii au fost folosiţi pentru întreținerea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii publice de transport, precum şi pentru susţinerea transportului public de călători.

Cele mai profitabile companii din portofoliul statului

Romgaz a fost cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Compania a avut în 2014 un profit net de 1,4 miliarde de lei din care la bugetul statului au ajuns sub forma de vărsăminte şi dividende 849,9 milioane de lei.

Clasamentul este completat de Hidroelectrica (941,5 milioane de lei profit şi dividende de 517,4 milioane de lei la buget) şi de Transgaz (profit de 502,5 milioane de lei şi dividende de 150,1 milioane de lei).

În total, 154 de companii de stat au avut în 2014 un profit brut de 6,6 miliarde de lei, în timp ce 121 de companii au avut o pierdere brută în sumă totală de 2,3 miliarde de lei. Alte 24 de companii au încheiat anul pe “break even”.

Cum sunt justificate pierderile

Pe lista companiilor cu cele mai mari pierderi se regăsesc:

 • CE Oltenia (-693,6 milioane de lei),
 • CE Hunedoara (-352,3 milioane de lei),
 • Tarom (-110,1 milioane de lei),
 • Compania Naţională a Uraniului (-103,4 milioane de lei)
 • Romaero (-45 de milioane de lei).

Finanţele oferă şi o serie de motive care ar explica rezultatele slabe.

În cazul CE Oltenia ar fi vorba despre pierderi înregistrate ca urmare a constituirii de provizoane pentru deficitul de certificate CO2, precum şi a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor în valoare de 355,7 milioane de lei.

La CE Hunedoara, motivele ar ţine de preţurile mici de vânzare a energiei electrice practicate de piaţa liberă, raportat la “costurile mari de realizare a energiei electrice și a costurilor mari ale cărbunelui extras din unitățile miniere proprii, ca urmare a condițiilor de exploatare la mare adâncime și a mecanizării reduse”.

Tarom a avut pierderi “ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină un grad de încărcare corespunzător al curselor aeriene”, Compania Naţională a Uraniului a avut de plătit majorări şi penalităţi către Fondul de Mediu, iar la Romaero nu au fost realizate veniturile programate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2015

Un raspuns

 1. Caliman Eugen
  15.10.2015, 9:19 pm

  Pierderile sint beneficiul anual al refuzului privatizarii in 1992, ca urmare a proiectului postcomunist al FDSN, de tranzitie la aceeasi economie de stat…nu capitalista!

Lăsați un comentariu


Stiri

Întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump. Mesaje importante transmise de Administrația americană și explicate de șeful statului român

Iulian Soare

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie… Mai mult

Stiri

Întâlnire Viorica Dăncilă – Ursula von der Leyen – România nu știe încă ce portofoliu va deține în viitoarea Comisie Europeană

Victor Bratu

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marți, la Bruxelles, cu președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În urma întâlnirii, premierul român a postat pe… Mai mult

Stiri

Camera Deputaților, convocată în sesiune extraordinară

Vladimir Ionescu

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că a convocat pentru săptămâna viitoare o ședință a conducerii care să stabilească programul de lucru al… Mai mult

Europa

Italia / Premierul Giuseppe Conte a demisionat – președintele Sergio Mattarella va declanșa consultările

Iulian Soare

Premierul italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat marți demisia, punând astfel capăt coabităriide 14 luni dintre Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga Nordului, chiar înaintea moțiunii… Mai mult

Stiri

Gara de Nord – Aeroport Otopeni / A fost emisă autorizația de construcție. Termen oficial de predare: august 2020, CFR promite că va fi gata în mai

Razvan Diaconu

Autorizația de construcție pentru legătura feroviară Gara de Nord – Aeroportul Henri Coandă a fost emisă, a anunțat marți Ovidiu Sîrbu, secretar de stat în… Mai mult

Stiri

Piața auto din România: creștere constantă în ultimele 12 luni, vânzări susținute, în principal, de persoane juridice

Vladimir Ionescu

Ultima analiză APIA a pieței auto din România arată că, deși ritmul de creștere al vânzărilor s-a temperat în ultimele 2 luni, evoluția la 7… Mai mult

Stiri

Cazul Săpoca – Dosar in rem pentru neglijență în serviciu și pentru ucidere din culpă

Vladimir Ionescu

Procurorii care anchetează cazul crimelor săvârșite în Spitalul de Psihiatrie Socola, de către un pacient aflat într-un episod de psihoză acută, au extins marți acuzațiile,… Mai mult