La obiect

UE – Green Deal: Până să salveze planeta, lupta cu încălzirea globală va salva mai întâi economia Rusiei

Ambiția Comisiei Ursula von der Leyen de a transforma Europa, până în 2050,  în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon… Mai mult

15.01.2020

La obiect

România – a doua cea mai mare scădere a producției industriale din UE. Semnele îngrijorătoare şi cauzele

România a înregistrat a doua ce mai mare scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană în noiembrie 2019, faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor Oficiului… Mai mult

15.01.2020

Chestiunea

Din nou -7,7% (!) la producția industrială: A 6-a lună consecutivă pe minus

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%,… Mai mult

15.01.2020

La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

Cronicile

Finanțele publică fotografia economiei de stat: 5,5 miliarde de euro datorii, 67 de insolvențe. Salarii mai mari pentru angajaţii din companiile inactive

de Alexandra Pele 15.10.2015

Romgaz_Companiile de stat active la finele anului trecut au înregistrat o cifră totală de afaceri de 33,7 miliarde de lei şi un profit net de 3,9 miliarde de lei.

Pe de altă parte, rezultatul financiar din activitatea de exploatare a fost negativ, de 157,1 milioane de lei, reiese dintr-un raport publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Datorii de 5,5 miliarde de euro, plăți restante de 800 de milioane de euro

Cele 232 de companii de stat monitorizate de Finanţe aveau la finele anului 2014 datorii totale în valoare de 24,4 miliarde de lei. La acestea se adaugă 1,5 miliarde de lei plăţi restante la bugetul general consolidat şi 1,9 miliarde de lei plăţi restante către alţi creditori.

Primele zece întreprinderi publice care au înregistrat plăți restante la finalul anului 2014 activează cu precădere în domeniile transporturi, industria de apărare și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Plăţile restante, peste nivelul convenit cu FMI

Pe lista companiilor cu cele mai mari plăţi restante se regăsesc :

  • Complexul Energetic Oltenia (372,5 milioane de lei, dintre care 293,4 milioane de lei la bugetul general consolidat),
  • CFR Călători (369,4 milioane de lei după ce au fost plătite toate obligaţiile fiscale),
  • CFR SA (342,7 milioane de lei),
  • Uzina Mecanică Orăştie (270,3 milioane de lei),
  • ELCEN (259,4 milioane de lei),
  • Electrocentrale Constanţa (205 milioane de lei),
  • CFR Marfă (198,6 milioane de lei),
  • Romaero (168,5 milioane de lei),
  • CNADNR (140,5 milioane de lei)
  • Societatea de Reparaţii Locomotive CFR SCRL Braşov (116,4 milioane de lei).

În raport se precizează că anul trecut au fost luate mai multe măsuri pentru reducerea acestor plăţi restante, printre care măsuri de restructurare, reorganizare, privatizare, dar şi de declanşare a procedurilor de insolvenţă.

“Cu toate acestea, plățile restante înregistrate de întreprinderile publice din administrația centrală la 31.12.2014, nu au atins ținta convenită cu organismele financiare internaționale de 3,4 mld lei existând o depășire cu numai 0,1 mld lei”, se arată în raportul Finanţelor.

Companiile în insolvenţă

Anul trecut, 67 de întreprinderi de stat se aflau în insolvenţă, dintre care doar zece active în 2013:

  • Hidroelectrica,
  • Romavia,
  • Intervenţii Feroviare,
  • CFR IRLU,
  • Electrocentrale Galaţi,
  • Construcţii Aeronautice,
  • Agroindustriale Nufărul,
  • TVR,
  • Orlatex
  • Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine de Lignit.

În total, aceste companii au avut anul trecut afaceri de 4,5 miliarde de lei, un profit net de 155,5 milioane de lei, datorii de 14,5 miliarde de lei, plăţi restante la buget de 6,3 miliarde şi plăţi restanţe la alţi creditori de 5,3 miliarde de lei.

Totodată, dintre companiile aflate în insolvenţă sau în lichidare în 2014, cea mai mare pierdere brută s-a înregistrat la Oltchim (459,3 milioande de lei), la RAAN (86 de milioane de lei) şi la Electrocentrale Galaţi (50 de milioane de lei).

Salarii medii de aproape 3.000 de lei pentru angajaţii din companiile de stat inactive

La finele anului 2014, în companiile de stat erau angajaţi peste 210.000 de salariaţi, dintre care 11.219 în companii inactive.

Salariile celor din urmă au însumat 554,4 milioane de lei, câştigul mediu lunar al unui astfel de angajat fiind de 2.889 de lei, potrivit raportului publicat MFP.

De altfel, salariul mediu plătit angajaţiilor din întreprinderile de stat inactive este cu 19,7% mai mare decât salariu mediu net al angajaţilor din companiile active, de circa 2.318 la finele anului trecut.

Câștigul mediu brut pe persoană la ÎP inactive este mai mare față cel existent la ÎP active, urmare a aflării în inactivitate a unor ÎP din domenii pentru care drepturile salariale sunt peste media câștigului mediu brut pe persoană practicat în cadrul ÎP“, explică reprezentanţii Guvernului, dând drept exemple Hidroelectrica sau Termoelectrica.

Cheltuielile de natură salarială au scăzut în 2014 la 8,4 miliarde de lei, ca urmare a disponibilizărilor, dar şi a privatizării Electrica.

“În încercarea de a menține sub control cheltuielile precum și plățile restante, întreprinderile publice și-au redus numărul de personal în anul 2014 față de anul 2013 cu 20.125 de persoane”, se arată în raport.

Practic, 12.890 de persoane au trecut în mediul privat, în timp ce de la CFR Marfă au fost disponibilizate 2.259 de persoane, iar de la CFR Călători s-au pensionat sau au demisionat 565 de persoane.

Ponderea transferurilor pentru investiţii a scăzut

Valoarea subvenţiilor acordate întreprinderilor publice a crescut în 2014 cu 14,8%, la 7,9 miliarde de lei.

De asemenea, ponderea transferurilor acordate pentru investiţii a scăzut anul trecut la 57,8% din total, faţă de 64,7%. În termeni reali, statul a transferat 4,6 miliarde de lei pentru investiţii, faţă de 4,4 miliarde de lei în 2013.

Totodată, 93% din totalul transferurilor a fost alocat companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, respectiv 7,4 miliarde de lei. Banii au fost folosiţi pentru întreținerea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii publice de transport, precum şi pentru susţinerea transportului public de călători.

Cele mai profitabile companii din portofoliul statului

Romgaz a fost cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Compania a avut în 2014 un profit net de 1,4 miliarde de lei din care la bugetul statului au ajuns sub forma de vărsăminte şi dividende 849,9 milioane de lei.

Clasamentul este completat de Hidroelectrica (941,5 milioane de lei profit şi dividende de 517,4 milioane de lei la buget) şi de Transgaz (profit de 502,5 milioane de lei şi dividende de 150,1 milioane de lei).

În total, 154 de companii de stat au avut în 2014 un profit brut de 6,6 miliarde de lei, în timp ce 121 de companii au avut o pierdere brută în sumă totală de 2,3 miliarde de lei. Alte 24 de companii au încheiat anul pe “break even”.

Cum sunt justificate pierderile

Pe lista companiilor cu cele mai mari pierderi se regăsesc:

  • CE Oltenia (-693,6 milioane de lei),
  • CE Hunedoara (-352,3 milioane de lei),
  • Tarom (-110,1 milioane de lei),
  • Compania Naţională a Uraniului (-103,4 milioane de lei)
  • Romaero (-45 de milioane de lei).

Finanţele oferă şi o serie de motive care ar explica rezultatele slabe.

În cazul CE Oltenia ar fi vorba despre pierderi înregistrate ca urmare a constituirii de provizoane pentru deficitul de certificate CO2, precum şi a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor în valoare de 355,7 milioane de lei.

La CE Hunedoara, motivele ar ţine de preţurile mici de vânzare a energiei electrice practicate de piaţa liberă, raportat la “costurile mari de realizare a energiei electrice și a costurilor mari ale cărbunelui extras din unitățile miniere proprii, ca urmare a condițiilor de exploatare la mare adâncime și a mecanizării reduse”.

Tarom a avut pierderi “ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină un grad de încărcare corespunzător al curselor aeriene”, Compania Naţională a Uraniului a avut de plătit majorări şi penalităţi către Fondul de Mediu, iar la Romaero nu au fost realizate veniturile programate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.10.2015

Un raspuns

  1. Caliman Eugen
    15.10.2015, 9:19 pm

    Pierderile sint beneficiul anual al refuzului privatizarii in 1992, ca urmare a proiectului postcomunist al FDSN, de tranzitie la aceeasi economie de stat…nu capitalista!

Lăsați un comentariu


Stiri

UBB, după ce Marcel Boloș a anunțat 4 institute de cercetare: Avem multe institute, puțini cercetători; lipsa unei viziuni poate duce la risipirea fondurilor

Vladimir Ionescu

România are multe institute și puțin cercetători, consideră conducerea Universității Babeș-Bolyai, care solicită autorităților să discute cu universitățile și institutele proiectele majore vizate pentru finanțare… Mai mult

Stiri

Dosarul Microsoft 3 – prejudiciu 51 mil euro – se reia de la zero. Unul dintre judecători s-a pensionat

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a unuia dintre dosarele Microsoft, în care sunt inculpați Dinu Pescariu, Gabriel Sandu,… Mai mult

Stiri

Teoria ministrului Sănătății: înmulțirea cazurilor de autism la copii este efectul plecării părinților la muncă în străinătate

Vladimir Ionescu

Declarația ministrului Sănătății conform căreia avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii din cauza părinților plecați în străinătate, a generat… Mai mult

Stiri

Florin Cîțu: România s-a împrumutat la costuri reduse de pe piețele internaționale

Alexandra Pele

România a reușit să obțină randamente bune la emisiunea de eurobonduri de săptămâna trecută, respectiv la o dobândă medie de 2% pentru obligațiunile cu scadență… Mai mult

Stiri

Strategia investițională a guvernului PNL: Nu mai împărțim banii în 1.000 de proiecte, facem 2-3 proiecte mari

Vladimir Ionescu

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că vrea să schimbe filozofia investițiilor publice: în loc ca banii să fie acordați în mai multe locuri,… Mai mult

Europa

Premierul Sloveniei a demisionat. Încep negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară

Iulian Soare

Marjan Šarec (foto), prim-ministrul Sloveniei, și-a anunțat luni seara demisia invocând faptul că actuala coaliție de guvernare este în acest moment incapabilă să îndeplinească așteptările… Mai mult

Stiri

Deficitul bugetar din 2019 a fost de 4,6% din PIB, peste estimările Guvernului

Alexandra Pele

Deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB anul trecut, cu 0,2 puncte procentuale peste estimarea Guvernului la rectificarea din noiembrie. Creșterea peste estimări a… Mai mult