joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 ianuarie, 2014

La solicitarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene (CE), autorităţile române s-au angajat să emită, până la finele anului 2013, actul legislativ care reglementează emiterea de obligaţiuni garantate cu creanţe, care vor putea fi achiziționate și de persoanele fizice.

Un proiect de lege care conține prevederi legate de apariția pieței obligațiunilor garantate cu creanțe a fost pus în dezbatere publică pe 22 ianuarie.

Existenţa acestui tip de obligaţiuni va permite instituţiilor de credit atragerea de resurse financiare la un cost mai scăzut decât prin alte instrumente (ca efect al garantării obligaţiunilor cu portofoliul de creanţe dedicate, caz de poate conduce la creşterea ratingului emisiunii de obligaţiuni garantate cu creanţe peste ratingul instituţiei emitente), efect care se va reflecta într-un cost mai scăzut al creditării ipotecare.


Totodată, în condiţiile stabilirii unor condiţii minimale de rating pentru obligaţiunile garantate cu creanţe, banca centrală (BNR, BCE) poate decide să accepte aceste titluri drept colateral, asigurând crearea de lichiditate în sectorul bancar.

Banca Naţională a României (BNR) este desemnată ca unică autoritate însărcinată cu supravegherea activităţii de emisiune de obligaţiuni garantate cu creanţe. În exercitarea acestor competenţe, banca centrală este asistată de un agent (propus de instituţia de credit emitentă din rândul auditorilor financiari şi aprobat de BNR).

Competenţele de supraveghere referitoare la modul de respectare a cerinţelor privind prospectul de emisiune, sunt exercitate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Banca Naţională a României urmează să emită reglementări secundare în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a acestuia.


Modelul avut in vedere in realizarea acestui proiectul de act normativ este cel german si austriac, adaptat la specificul legislaţiei locale în domeniul garanţiilor.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: