Analiză

Rețetă: Cum îți majorezi deficitul de 5 ori în 3 ani fără să construiești nimic de anvergură

Deficitul bugetului general consolidat pe primele nouă luni din 2019 a crescut cu peste 11 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut… Mai mult

31.10.2019

La obiect

Comisia Europeană funcționează de la 1 noiembrie în ”mod avarie”

Ziua de 1 noiembrie ar fi trebuit să marcheze un nou început pentru Uniunea Europeană: o nouă Comisie urma să își înceapă mandatul, într-o Uniune… Mai mult

31.10.2019

La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Cronicile

Financial Times: Răscumpărarea de 1 miliard dolari care a înfuriat rivalii Qatarului

de Iulian Soare 6.6.2017

Membri ai miliției Kata’eb Hizbollah, responsabilă cu răpirea grupului din Qatar, la o paradă în Bagdad

Qatar a plătit recent 1 miliard de dolari răscumpărare pentru eliberarea unor membri ai familiei regale răpiţi în Irak, în timpul unei partide de vânătoare, scrie Financial Times, care citează surse implicate în această înţelegere.

Aceste surse afirmă că statele care au decis să rupă relațiile cu Qatar cred că răpirea a fost un pretext pentru a finanța grupări islamiste.

Comandanţi ai unor grupuri militante implicate şi oficiali guvernamentali din regiune au declarat Financial Times că Statul Qatar a plătit miliardul de dolari pentru a asigura eliberarea a 26 de membri a unei expediţii aflate la vânătoare în sudul Irakului şi a aproape 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria.

Potrivit surselor, Doha a plătit această răscumpărare către un grup militant afiliat al-Qaeda ce operează în Siria şi către oficiali de securitate iranieni.

Această înţelegere, ce s-a consumat în luna aprilie a acestui an, a provocat semnale de alarmă în rândul statelor vecine Qatarului cu privire la rolul acestui stat în finanţarea terorismului într-o zonă marcată de conflicte multiple şi rivalităţi religioase.

„Această sumă uriaşă plătită drept răscumpărare a fost ultima picătură ce a umplut paharul”, a declarat un comentator politic citat de FT. Oficialii de la Doha au negat că finanţează grupurile teroriste din zonă şi au criticat blocada impusă de statele vecine ca „fiind fundamentată pe acuzaţii ce nu au nicio bază în realitate”.

Autoritățile din Qatar nu au dorit să comenteze informaţiile FT, însă publicaţia britanică susţine că o persoană apropiată de oficialii guvernamentali din Qatar a confirmat existenţa acestor plăţi, fără a cunoaşte cu exactitate sumele implicate.

Statul Qatar este unul din aliaţii Statelor Unite din zona Golfului Persic, găzduind o importantă bază militară americană – cu peste 11.000 de soldaţi şi operând ca centru de comandă în ofensiva împotriva ISIS. Este cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate și deține o bogăție imensă, pe bza căreia și-a construit relații privilegiate de la Londra, Washington, până în Tokyo.

Criticii Qatar spun însă că aceste bogății îi împing pe liderii acestui stat să își depășească anvergura diplomatică, și să se amestece constant în afacerile din regiune, folosind televiziunea Al Jazeera și alte rețele de televiziune de limbă arabă ca instrumente de propagandă.

Doha deține și o lungă istorie de afliliere la grupuri controversate, de la rebelii ce activează în regiunea sudaneză Darfur, la talibanii din Afghanistan sau gruparea Hamas din Gaza. Qatar se proiecctează însă ca jucător neutru care poate acționa ca intemediar în conflictele din regiune. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cred însă că Qatar joacă întotdeauna ”la două capete” și este unul dintre finanțatorii principali ai grupărilor islamiste, cel mai recent în Lbia și Siria.

Iar criticii Qatar spun că plata răscumpărării ostaticilor este o dovadă a acestei duplicități. „Dacă vreţi să înţelegeţi cum finanţează Qatarul grupările jihadiste nu trebuie să vă uitaţi mai departe de înţelegerea de răscumpărare a ostatecilor”, a declarat un lider al opoziţiei din Siria, persoană care a mediat, în trecut, un schimb de ostatici cu o grupare afiliată cu al-Qaeda.

„Şi aceasta nu este singura, este doar una dintr-o serie de astfel de înţelegeri de la începutul războiului”, a completat sursa FT.

Potrivit FT, care scrie în baza unor mărturii obținute de la oficiali implicaţi în această înţelegere, aproape 700 milioane dolari au fost plătiţi unor oficiali iranieni şi unor grupări islamice şiite susţinute de către Iran. Alte 300 de milioane $ ar fi mers către grupări islamiste din Siria, în special către Tahrir al-Sham, o grupare afiliată cu al-Qaeda.

Această întreagă operaţiune ar fi început acum mai bine de un an, în decembrie 2015, când grupul militant ce operează în Irak apropiat de Iran, Kata’eb Hizbollah, i-ar fi răpit pe cei 26 de membrii ai familiei regale a Qatarului.

FT scrie că trei lideri militanţi irakieni au declarat că ostaticii au fost ţinuţi în Iran până când răscumpărarea a fost plătită. Kata’eb Hizbollah are legături apropiate cu Hizbollah, gruparea militantă din Liban, ce luptă alături de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad.

Financial Times citează două surse diplomatice regionale are afirmă că scopul acestei răpiri a fost obţinerea unei „monede de schimb” în negocierea eliberării mai multor luptători şiiţi, prizonieri în Siria ai grupării Tahrir al-Sham.

Sursele susţin că această înţelegere ilustrează modul în care Qatar finanţează grupările jihadiste din Siria.

Pentru statele din Golf, cea mai importantă problemă este însă susţinerea pe care Qatar o acordă Iran, principalul rival regional al Arabiei Saudite, Teheranul fiind acuzat la rândul său de finanţarea diverselor conflicte din lumea arabă.

Un diplomat occidental a afirmat pentru FT că această înţelegere a oferit acoperirea perfectă pentru politica Qatarului de finanţare a acestor grupări islamiste. „Iranul şi Qatarul au căutat de multă vreme o acoperire pentru acest schimb de ostateci, şi în final au găsit-o”, a afirmat acesta.

De precizat: în luna aprilie 2017, premierul irakian Haidar al-Abadi a declarat că autorităţile irakiene au confiscat sute de milioane de dolari ce ar fi ajuns ilegal în Irak în avioane ale Qatarului. Nu este clar dacă aceste sume de bani fac parte din această tranzacţie sau reprezintă o altă plată. „Toţi aceşti bani au fost aduşi în valize. Vă puteţi imagina cum arată asta?”, spune un oficial irakian pentru Financial Times.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.6.2017

Un raspuns

 1. andrei
  6.6.2017, 8:36 pm

  SUA au o baza militara in Qatar.
  Jocul aparent ambiguu al regatului a reusit sa demonstreze – intre altele – ca Iran sprijina “oficial” terorismul nu numai cu bani ci si logistic gazduind ostateci pe care ii elibereaza dupa ce se confirma plata rascumpararii.
  Parca dl Trump sustinea ca Iranul sprijina terorismul si oficialii iranieni jurau ca nu. Ba bine ca nu.
  Qatar tocmai a produs dovada participarii organizate a Iranului la actiuni teroriste si si-a recuperat si ostaticii.
  Pentru asta a platit un pret. Pentru ca a avut bani.
  O fi Qatar singura ‘finantatoare’ a terorismului sau s-a gasit un pretext care sa acopere alte surse?…
  Cred ca suratele arabe s-au cam grabit blamand Qatar…

Lăsați un comentariu


Europa

“Instalatorul polonez” se întoarce acasă. Motivele – Brexitul și creșterea salariilor în Polonia

Iulian Soare

Numărul polonezilor care s-au întors acasă l-a depășit anul trecut pe cel al celor care au emigrat, o prmeieră în ultimii 10 ani, scrie Bloomberg.… Mai mult

Stiri

Propunerile PLUS către USR: Structură executivă unică, fără fuziune, program politic comun și guvern din umbră

Vladimir Ionescu

Consiliul Național al PLUS a transmis o scrisoare deschisă către membrii formațiunii partenere în Alianța 2020, USR, care conține mai multe propuneri pentru viitorul an… Mai mult

Stiri

Ajutoare de stat pentru închiderea minelor necompetitive ale Complexului Energetic Hunedoara

Vladimir Ionescu

Ministerul Economiei vrea să majoreze ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi să acorde un alt… Mai mult

Stiri

Iran / Proteste declanșate de scumpirea benzinei – cel puțin doi morți

Iulian Soare

Un poliţist şi cel puţin un civil au fost ucişi în timpul protestelor violente declanșate vineri, în mai multe orașe din Iran, după ce autoritățile… Mai mult

Stiri

România a importat în 8 luni alimente de 5,43 de mld. euro. Deficitul -1,14 mld.

Vladimir Ionescu

Deficitul din comerțul cu produse agroalimentare a urcat la 1,14 miliarde de euro în primele opt luni din acest an,în creştere cu 24% faţă de… Mai mult

Europa

Bugetul UE pentru 2020: Negocierile au fost suspendate – se reiau luni, ultima zi în care este posibil un acord

Iulian Soare

Statele membre şi Parlamentul European au suspendat, după ore de negocieri care s-au întins până târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă, negocierile privind bugetul… Mai mult

Europa

30 de ani de la Revoluția de catifea / Proteste masive în Cehia – se cere demisia premierului

Iulian Soare

Peste 200.000 de persoane (potrivit poliției) au cerut sâmbătă, ala Praga, în ajunul aniversării a 17 ani de la Revoluția de catifea, demisia premierului miliardar… Mai mult