La obiect

INS : Veniturile românilor au crescut cu 26% anul trecut – pe ce s-au dus banii economisiți la alimente

Veniturile lunare ale unei familii din România au fost în 2018 de 4.251 lei, în creştere cu 25,3% mai mari faţă de anul anterior, potrivit… Mai mult

06.06.2019

Interviu

Interviu Șerban Țigănaș / Cum a ajuns planificarea strategică urbană a orașelor românești pe mâna grupurilor de interese

Textul de mai jos e compus din fragmente ale interviului apărut în publicația exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare: Șerban Țigănaș – președinte al Ordinului… Mai mult

05.06.2019

Chestiunea

Creşterea costului forţei de muncă, cea mai mare din ultimele şase trimestre

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul I 2019 cu 16,35% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor anunţate de INS.… Mai mult

05.06.2019

Evenimentul

Semestrul european – lupa pe România: nicio măsură pentru a corecta deficitul structural. Observațiile Consiliului UE

România nu a luat niciun fel de măsuri pentru a corecta evoluția deficitului structural și încadrarea sa în obiectivul pe termen mediu, reiese din documentele… Mai mult

05.06.2019

Cronicile

Financial Times: Răscumpărarea de 1 miliard dolari care a înfuriat rivalii Qatarului

de Iulian Soare 6.6.2017

Membri ai miliției Kata’eb Hizbollah, responsabilă cu răpirea grupului din Qatar, la o paradă în Bagdad

Qatar a plătit recent 1 miliard de dolari răscumpărare pentru eliberarea unor membri ai familiei regale răpiţi în Irak, în timpul unei partide de vânătoare, scrie Financial Times, care citează surse implicate în această înţelegere.

Aceste surse afirmă că statele care au decis să rupă relațiile cu Qatar cred că răpirea a fost un pretext pentru a finanța grupări islamiste.

Comandanţi ai unor grupuri militante implicate şi oficiali guvernamentali din regiune au declarat Financial Times că Statul Qatar a plătit miliardul de dolari pentru a asigura eliberarea a 26 de membri a unei expediţii aflate la vânătoare în sudul Irakului şi a aproape 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria.

Potrivit surselor, Doha a plătit această răscumpărare către un grup militant afiliat al-Qaeda ce operează în Siria şi către oficiali de securitate iranieni.

Această înţelegere, ce s-a consumat în luna aprilie a acestui an, a provocat semnale de alarmă în rândul statelor vecine Qatarului cu privire la rolul acestui stat în finanţarea terorismului într-o zonă marcată de conflicte multiple şi rivalităţi religioase.

„Această sumă uriaşă plătită drept răscumpărare a fost ultima picătură ce a umplut paharul”, a declarat un comentator politic citat de FT. Oficialii de la Doha au negat că finanţează grupurile teroriste din zonă şi au criticat blocada impusă de statele vecine ca „fiind fundamentată pe acuzaţii ce nu au nicio bază în realitate”.

Autoritățile din Qatar nu au dorit să comenteze informaţiile FT, însă publicaţia britanică susţine că o persoană apropiată de oficialii guvernamentali din Qatar a confirmat existenţa acestor plăţi, fără a cunoaşte cu exactitate sumele implicate.

Statul Qatar este unul din aliaţii Statelor Unite din zona Golfului Persic, găzduind o importantă bază militară americană – cu peste 11.000 de soldaţi şi operând ca centru de comandă în ofensiva împotriva ISIS. Este cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate și deține o bogăție imensă, pe bza căreia și-a construit relații privilegiate de la Londra, Washington, până în Tokyo.

Criticii Qatar spun însă că aceste bogății îi împing pe liderii acestui stat să își depășească anvergura diplomatică, și să se amestece constant în afacerile din regiune, folosind televiziunea Al Jazeera și alte rețele de televiziune de limbă arabă ca instrumente de propagandă.

Doha deține și o lungă istorie de afliliere la grupuri controversate, de la rebelii ce activează în regiunea sudaneză Darfur, la talibanii din Afghanistan sau gruparea Hamas din Gaza. Qatar se proiecctează însă ca jucător neutru care poate acționa ca intemediar în conflictele din regiune. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cred însă că Qatar joacă întotdeauna ”la două capete” și este unul dintre finanțatorii principali ai grupărilor islamiste, cel mai recent în Lbia și Siria.

Iar criticii Qatar spun că plata răscumpărării ostaticilor este o dovadă a acestei duplicități. „Dacă vreţi să înţelegeţi cum finanţează Qatarul grupările jihadiste nu trebuie să vă uitaţi mai departe de înţelegerea de răscumpărare a ostatecilor”, a declarat un lider al opoziţiei din Siria, persoană care a mediat, în trecut, un schimb de ostatici cu o grupare afiliată cu al-Qaeda.

„Şi aceasta nu este singura, este doar una dintr-o serie de astfel de înţelegeri de la începutul războiului”, a completat sursa FT.

Potrivit FT, care scrie în baza unor mărturii obținute de la oficiali implicaţi în această înţelegere, aproape 700 milioane dolari au fost plătiţi unor oficiali iranieni şi unor grupări islamice şiite susţinute de către Iran. Alte 300 de milioane $ ar fi mers către grupări islamiste din Siria, în special către Tahrir al-Sham, o grupare afiliată cu al-Qaeda.

Această întreagă operaţiune ar fi început acum mai bine de un an, în decembrie 2015, când grupul militant ce operează în Irak apropiat de Iran, Kata’eb Hizbollah, i-ar fi răpit pe cei 26 de membrii ai familiei regale a Qatarului.

FT scrie că trei lideri militanţi irakieni au declarat că ostaticii au fost ţinuţi în Iran până când răscumpărarea a fost plătită. Kata’eb Hizbollah are legături apropiate cu Hizbollah, gruparea militantă din Liban, ce luptă alături de forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad.

Financial Times citează două surse diplomatice regionale are afirmă că scopul acestei răpiri a fost obţinerea unei „monede de schimb” în negocierea eliberării mai multor luptători şiiţi, prizonieri în Siria ai grupării Tahrir al-Sham.

Sursele susţin că această înţelegere ilustrează modul în care Qatar finanţează grupările jihadiste din Siria.

Pentru statele din Golf, cea mai importantă problemă este însă susţinerea pe care Qatar o acordă Iran, principalul rival regional al Arabiei Saudite, Teheranul fiind acuzat la rândul său de finanţarea diverselor conflicte din lumea arabă.

Un diplomat occidental a afirmat pentru FT că această înţelegere a oferit acoperirea perfectă pentru politica Qatarului de finanţare a acestor grupări islamiste. „Iranul şi Qatarul au căutat de multă vreme o acoperire pentru acest schimb de ostateci, şi în final au găsit-o”, a afirmat acesta.

De precizat: în luna aprilie 2017, premierul irakian Haidar al-Abadi a declarat că autorităţile irakiene au confiscat sute de milioane de dolari ce ar fi ajuns ilegal în Irak în avioane ale Qatarului. Nu este clar dacă aceste sume de bani fac parte din această tranzacţie sau reprezintă o altă plată. „Toţi aceşti bani au fost aduşi în valize. Vă puteţi imagina cum arată asta?”, spune un oficial irakian pentru Financial Times.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.6.2017

Un raspuns

 1. andrei
  6.6.2017, 8:36 pm

  SUA au o baza militara in Qatar.
  Jocul aparent ambiguu al regatului a reusit sa demonstreze – intre altele – ca Iran sprijina “oficial” terorismul nu numai cu bani ci si logistic gazduind ostateci pe care ii elibereaza dupa ce se confirma plata rascumpararii.
  Parca dl Trump sustinea ca Iranul sprijina terorismul si oficialii iranieni jurau ca nu. Ba bine ca nu.
  Qatar tocmai a produs dovada participarii organizate a Iranului la actiuni teroriste si si-a recuperat si ostaticii.
  Pentru asta a platit un pret. Pentru ca a avut bani.
  O fi Qatar singura ‘finantatoare’ a terorismului sau s-a gasit un pretext care sa acopere alte surse?…
  Cred ca suratele arabe s-au cam grabit blamand Qatar…

Lăsați un comentariu


Europa

Paris Air Show / Macheta viitorului avion de luptă european – Franța, Germania și Spania au semnat acordul

Iulian Soare

Franţa, Germania şi Spania au semnat luni acordul de cooperare pentru construirea noului avion de luptă european. Acordul a fost semnat de către miniștrii Apărării… Mai mult

Europa

Riscurile de securitate din zona Mării Negre în atenția Consiliului UE – concluziile reuniunii

Iulian Soare

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni concluzii privind angajamentul UE față de cooperarea regională în zona Mării Negre, reafirmând că Bruxelles-ul rămâne consecvent ”principiilor independenței,… Mai mult

Stiri

Outsourcing-ul: România pierde teren în clasamentul global al atractivității

Adrian N Ionescu

România a coborât 10 poziții până pe locul 28, în clasamentul pe 2019 al celor mai atractive destinații pentru transferul de afaceri (outsourcing) ale companiilor… Mai mult

Stiri

Trei liceeni din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, în SUA, cu două proiecte revoluționare

Vladimir Ionescu

Trei liceeni de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, o competiție organizată de Oswego State University of New York, între… Mai mult

Stiri

Proiect de lege al USR privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor

Vladimir Ionescu

USR depune marţi în Parlament un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, a anunţat la RFI deputatul Stelian Ion (foto). Parlamentarul… Mai mult

Europa

Nouă Directivă UE privind accesul la informaţiile financiare private pentru combaterea infracțiunilor transfrontaliere

Vladimir Ionescu

Consiliul UE a adoptat vineri o directivă privind facilitarea utilizării informaţiilor financiare pentru prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a anumitor infracţiuni, inclusiv cele de… Mai mult

Stiri

Coaliția pentru Libertatea Comețului și a Comunicării: Noul proiect anti-tutun lovește un întreg sector economic

Razvan Diaconu

Coaliția pentru Libertatea Comețului și a Comunicării (CLCC) consideră că inițiativa de hiper-reglementare în domeniul tutunului promovată de câțiva membri ai Parlamentului lovește un întreg… Mai mult