miercuri

27 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2018

Finalizarea celor 22 de kilometri ai lotului 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva ar putea fi amânată din cauza unei alunecări de teren.

Vineri, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat câteva fotografii cu stadiul lucrărilor. Anul acesta au fost deschişi circulaţiei 38,6 kilometri de autostradă.

„Imagini de pe Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Antreprenorul s-a concentrat pe joncțiunea lotului cu autostrada Deva – Orăștie și pe realizarea zidurilor de sprijin la versantul Șoimuș”, au transmis reprezentanţii CNAIR.


Alunecarea de teren s-a produs la jumătatea lunii octombrie. Asociaţia Pro Infrastructură avertizează că deşi lucrările erau destul de avansate pe acest tronson, incidentul „ar putea produce întârzieri nedorite”.

În octombrie, gradul de realizare a lucrărilor pe lotul 4 al Autostrăzii Lugoj-Deva era de 92%, faţă de 90,6% cu o lună înaninte, potrivit datelor CNAIR. Contractul este realizat de asocierea dintre Tehnostrade şi Spedition UMB. Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor era mai 2016, acesta fiind amânat pe ultimul trimestru al acestui an.


Valoarea contractul este de 419 milioane de lei.

O altă autostradă a cărui viitor este incert este cea care ar urma să lege Moldova de Vest, A8 Iaşi-Târgu Mureş.

Recent, un oficial al Ministerului Transporturilor a precizat că executivul nu îşi doreşte demararea acestui proiect, deoarece ar fi prea scump.

„Vorbim de o secțiune de autostradă între Târgu Mureș, Iași și Ungheni, la granția cu Republica Moldova, estimată la aproximativ 9 miliarde de euro, din care grosul, aproape 7 miliarde de euro, este în zona muntoasă, între Târgu Mureș și Târgu Neamț. Proiectul este prins în portofoliul extins al POIM. Într-adevăr studiul de fezabilitate poate fi finanțat și ministerul poate depune o cerere de finanțare pentru revizuirea SF-ului, să fie foarte solid, cu studiile tehnice, de trafic, economice. Totuși, când vorbim de 7 miliarde de euro, nici măcar o nouă perioadă de programare nu ar fi suficientă să acopere legătura Târgu Mureș – Târgu Neamț”, a spus Cătălin Costache, Director General la Direcția Generală Organismul Intermediar – Direcția Accesare Fonduri din cadrul Ministerului Transporturilor.

Nu este clar de unde are Cătălin Costache estimarea de cost anunțată. În documentul oficial, Master Planul General de Transport, estimarea de cost a autostrăzii A8 este de 4 miliarde euro.

Pentru A8 a fost realizat un studiu de fezabilitate, însă acesta a expirat între timp.

Anul acesta au fost deschişi circulaţiei 29 de kilometri ai loturilor 3 şi 4 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) şi 9,6 kilometri ai tronsonului Gilău – Nădăşelu (A3). Şeful CNAIR a anunţat la începutul anului deschiderea a 100 de kilometri de drum de mare viteză. România are în prezent circa 780 de kilometri de autostradă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: