joi

22 februarie, 2024

29 noiembrie, 2021

Primele plăți de despăgubiri în urma falimentului City Insurance S.A. vor fi făcute începând de luni de Fondul de Garantare a asiguraților (FGA), care va achita 2,342 milioane de lei, pentru un număr de 1.003 cereri de plată.

FGA a primit 68.931 cereri de plată, până la 26 noiembrie 2021 şi 35.687 cereri de deschidere de dosare, potrivit datelor instituției.

FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora la Fond. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA.


Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată, amintește un comunicat FGA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat la jumătatea lunii septembrie insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare a companiei și a decis începerea procedurii de faliment a acesteia.

Nu mult  după aceea, Guvernul a adoptat  o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance.

Procedura FGA

Potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond s-a c la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 27.09.2021.


FGA spune că a luat mult timp preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile de la asigurător, “având în vedere dimensiunea companiei și a bazelor de date deținute de acesta.

Totuși, preluarea evidențelor a fost finalizată în termenul prevăzut de legislație, de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Societății de asigurare – Reasigurare City Insurance S.A, respectiv la data de 27.10.2021.

FGA a angajat în proces mai mulți lucrrători de la cca. 75 la 175 de angajați, atât în structura centrală a Fondului, cât și în teritoriu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: