miercuri

17 aprilie, 2024

23 septembrie, 2021

Pagubele lăsate în urmă de falimentul City Insurance ar putea depăși 150 de milioane de euro numai în străinătate, adică mai mult decât „factura” falimentului societăților Astra și Carpatica la un loc, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). Organizația este garant pentru despăgubirile evenimentelor rutiere produse în străinătate.

„Estimarea daunelor aferente pagubelor în afara României (pentru City Insurance, n.r.) este, probabil, cel puţin la nivelul Astra şi Carpatica împreună. Dacă pentru cele două am avut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm de la 150 de milioane de euro în sus”, a declarat Mădălin Roșu, președintele BAAR, la ședința Comisiei economice a Senatului, citat de Agerpres.


Întâmplător sau nu, aceasta este valoarea majorării de capital cu care City Insurance voia să scape de faliment dar nu a reușit.

20 de persoane vizate de ancheta DNA

În paralel cu reuniunea de la Senat, procurorii au făcut percheziții joi la sediul central al City Insurance din București, de unde au ridicat documente.

În anchetă ar fi vizate peste 20 de persoane, fiind solicitate date din Elveția și Luxemburg, dar și de la autoritățile din Insulele Cayman, locul unde a fost înregistrată firma offshore care a reasigurat societatea din România.

Viitorul unor probleme istorice

Ședința Comisiei senatoriale trebuia să lămurească, miercuri, contextul în care s-a produs falimentul City Insurance.  Compania a mai trecut printr-o procedură de redresare din cauza lipsei de bani, acum cinci ani. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis încheierea procedurii, dar problemele companiei au continuat.


La City Insurance,  „au început să apară probleme de mai mult timp. City Insurance era în întârziere cu plăţile, dar până la urmă le plăteau. Până în martie 2021 am reuşit să recuperăm sumele de la City. Apoi au început să aibă tot mai mari dificultăţi în plata acestor despăgubiri, pe care noi le-am plătit, în locul City. BAAR a recuperat sumele până în martie 2021 şi apoi a trebuit să facem demersuri intense. Avem de recuperat de la City Insurance, pentru ceea ce am plătit în locul lor, aproximativ 11 milioane de euro”, a afirmat coordonatorul Departamentului juridic al BAAR, Ovidiu Ciobanu.

„RCA are un efect pe termen mediu spre lung. Da, ne putem aştepta şi peste câţiva ani. Încă plătim pentru Astra şi Carpatica. Şi acum plătim. Mai aveam de plată vreo 37 de milioane de euro pentru falimentul Astra şi Carpatica” (pagube în afara României)” , a spus președitele BAAR.

Procedura de redresare a City Insurance din 2016 s-a încheiat cu argumentul unei majorări de capital dintr-un cont de la o bancă din Elveția. „City Insurance arăta un extras de cont și la ASF și în instanțele unde se judeca cu service-uri sau păgubiți, pentru a își demonstra capacitatea financiară. Astăzi, ASF vine și spune că acel cont nu există, practic”, rezumă povestea Economica.

Conducerea ASF a lipsit de la ședință

Conducerea ASF a lipsit de la ședința comisiei motivând că a fost convocată prea târziu. Comisia economică a Senatului a reprogramat întâlnirea cu reprezentanţii ASF pentru săptămâna viitoare, când mai multe comisii parlamentare vor să analizeze impactul falimentului acestei societăţi asupra pieţei de asigurări.

„Având în vedere subiectul, trebuie să fie pregătiţi pentru a avea o poziţie. Important e ca aceste comisii cu responsabilitate în domeniu să poată lucra pentru a evita un alt posibil eveniment de acest gen (n.r. – falimentul) şi să înţelegem dacă e vorba de neglijenţă, superficialitate şi ce putem face din punct de vedere parlamentar”, a spus Silvia Dinică, preşedinte a Comisiei economice din Senat.

Reprezentanții ASF „și-au exprimat disponibilitatea să vină. Săptămâna viitoare este întâlnirea Comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului cu reprezentanţii ASF şi probabil ne vom alătura şi noi”, a mai spus oficialul Senatului.

(Citiți și: „Insolvența City Insurance: Guvernul a modificat legea Fondului de Garantare a Asiguraților, crescând plafonul de garantare”)

Acționarul majoritar al City Insurance este încă Vivendi International SRL cu 85,23% din titluri, potrivit Profit.ro.

Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Urmează Nicolae Mușat are 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: