cei mai mari producători de cereale din lume

24 ianuarie, 2023

Rezerva de criză a Politicii Agricole Comune ar putea fi folosită pentru a ajuta fermierii din țări precum Polonia sau România, care se confruntă cu un aflux de cereale din Ucraina care a dus la scăderea prețurilor agricole, potrivit comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, scrie Euractiv.

„Observăm îndeaproape impactul importurilor (agricole, n.r.) din Ucraina. Acestea nu au un impact negativ asupra întregii UE, dar creează dificultăți regionale”, a spus el, dând ca exemplu țara sa natală, Polonia.

În mai 2022, UE a lansat așa-numitele culoare de solidaritate, parte a unui set de măsuri menit să ajute Ucraina să exporte bunuri agricole pe toate rutele posibile – inclusiv transportul feroviar, rutier și fluvial – în contextul perturbărilor cauzate de războiul Rusiei.


Cu toate că inițiativa a fost menită să faciliteze transportul, prin țările vecine, către piețele UE și globale, fermierii și oficialii UE au avertizat în mod repetat că o cantitate mare de cereale rămâne blocată în regiunile de graniță, unde îi scoate din piață pe producătorii locali.

În timp ce culoarele de solidaritate, împreună cu reluarea exporturilor prin unele porturi de la Marea Neagră au ajutat exporturile ucrainene să se redreseze, Wojciechowski a recunoscut că în țări precum Polonia, afluxul de cereale a făcut că spațiile de depozitare să ajungă la capacitate maximă și prețurile producătorilor să scadă.

„Împreună cu fermierii afectați, lucrăm la rezolvarea problemei fără a pune în pericol relația comercială deschisă cu Ucraina”, a subliniat el.

O potențială soluție ar putea fi accesarea rezervei de criză agricolă pentru a sprijini financiar fermierii afectați.


Rezerva de criză este un fond de 450 de milioane de euro inclus în schema Politicii Agricole Comune (PAC), care poate fi utilizat pentru finanțarea unor măsuri excepționale, pentru a contracara perturbările pieței care afectează producția sau distribuția.

Pe lângă rezerva de criză, țările în cauză ar putea aloca și subvenții naționale pentru ajutarea fermierilor afectați, profitând de relaxarea regulamentelor europene pentru ajutoare de stat, a mai precizat comisarul pentru agricultură.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: