11 iunie, 2020

Rezerva Federală (Fed) din SUA a semnalat miercuri că este pregătită pentru ani de sprijin monetar extraordinar pentru a susține revenirea economiei, puternic afectată de criza coronavirus. Noile estimări ale băncii centrale americane indică o contracție a PIB de 6,5% în 2020 și o rată a șomajului de 9,3% la sfârșitul acestui an, transmite Reuters.

Noua proiecție a Fed este prima care a luat în calcul impactul măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei Covid-19, care au dus la închiderea unei părți însemnate a economiei. Prognoza indică o revenire treptată, de-a lungul mai multor ani, în contrast cu alte variante vehiculate de economiști, care vizează o reluare bruscă a creșterii economice, odată cu ridicarea restricțiilor care afectează comerțul și activitatea companiilor.

Președintele Fed, Jerome Powell, a punctat că principala preocupare a instituției este readucerea pieței forței de muncă în punctul în care se afla la sfârșitul anului 2019, când rata șomajului atinsese un nivel minim record, de 3,5%, iar veniturilor angajaților cu cele mai mici salarii (în special cei din zona serviciilor) începeau să crească.


Circa 20 de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă din februarie, iar Powell a recunoscut că ar putea dura ani până când aceștia își vor găsi joburi noi – o lovitură economică resimțită cel mai puternic de comunitățile de minorități.

22-24 de milioane de oameni – cumva, noi ca țară trebuie să-i readucem în rândul forței de muncă”, a comentat șeful Fed. ”Nu au făcut nimic. Acesta a fost un dezastru natural. Va fi un drum lung. Va dura un timp. Noi ne putem folosi instrumentele pentru a sprijini piața forței de muncă și economia și putem să le folosim până când ne vom reveni complet”, a adăugat Jerome Powell.

Noile proiecții ale Fed oferă o imagine cu privire la durata acestui efort. Scenariul de bază prevede o scădere a ratei șomajului către nivelul de 6,5% până la sfârșitul lui 2021, respectiv 5,5% la finele lui 2022 – cu 2 puncte procentuale peste nivelul din 2019, ceea ce reprezintă milioane de ani de muncă și salarii pierdute.

(Citiți și: ”30 de Planuri Marshall: Amploarea istorică a implicării guvernelor în economii. Cum își urmăresc statele strategiile proprii de resetare”)

”Criza de sănătate publică va afecta puternic activitatea economică, ocuparea forței de muncă și inflația pe termen scurt și prezintă riscuri considerabile la adresa perspectivelor economice pe termen mediu”, au precizat oficialii Fed într-un comunicat de presă.


Banca centrală a SUA va menține dobânzile la nivelul actual (aproape de zero) pe tot parcursul anului și cel mai probabil și în 2021.

În ceea ce privește inflația, oficialii Fed se așteaptă ca această să rămână foarte scăzută, la 0,8% în acest an și 1,7% în 2022, ținta fiind de 2%.

În acest punct, ”nici nu ne trece prin cap majorarea dobânzilor”, a mai comentat Jerome Powell.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: