miercuri

17 iulie, 2024

23 ianuarie, 2024

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor va solicita clarificări în privinţa procedura ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, după ce Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul privind acordarea „dozei de urgență” în farmacii. Asociația reclamă că autoritățile nu au ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile lor, ci a introdus mențiuni ce le complică activitatea. Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că menționarea inițială a antibioticelor ce se poat acorda din farmacii pentru un tratament de 72 de ore a fost o eroare, intenția fiind de a se limita la 48 de ore.

Ordinul emis recent de Ministerul Sănătăţii are ca scop reducerea consumului de antibiotice, dar nu aduce aduce toate clarificările privind aspectele administrative suplimentare pentru farmaciști: înregistrarea, eliberarea şi raportarea acestor prescripţii, acuză Asociația.

De asemenea, organizația atrage atenția că „ordinul vizează doar medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, nu şi pe cele ce conţin substanţele specificate care se eliberează fără prescripţie medicală (categoria OTC), sau cele de uz topic (administrate topic, cu acţiune locală), şi nici preparatele magistrale (formulele individualizate care se prepară în farmaciile cu receptură)”.


„Modificările pe care le aduce prezentul ordin influenţează cu precădere modul de prescriere şi de eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, afectând în principal activitatea furnizorilor, medici şi farmacişti, în legătură cu aceste medicamente. Aşadar, asociaţia noastră va solicita şi clarificări în privinţa aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, prin obligaţiile suplimentare ce le revin în legătură cu înregistrarea, eliberarea şi raportarea acestor prescripţii”; se arată într-un comunicat al Asociației Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.

Farmaciştii sunt nemulţumiţi că oficialii Ministerului nu au ţinut cont de toate sugestiile lor:

 „Rolul Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie în sensul informării corecte a cetăţenilor cu privire la noile dispoziţii legale, dar şi de elabora programe eficiente de educare a populaţiei cu privire la modul corect şi responsabil de utilizare a antibioticelor. Astfel de acţiuni considerăm că ar avea efecte mult mai bune în combaterea rezistenţei la antibiotice decât simpla adoptare a unor noi reglementări în domeniu”.

Antibioticele de urgență se eliberează doar în urma anamnezei efectuate de farmaciști

Farmaciştii precizează că doza de urgenţă cu privire la medicamentele ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care poate fi eliberată în farmacii nu reprezintă un concept nou, farmaciştii având şi până acum, conform legislaţiei, posibilitatea de a elibera medicamente de tip Rx în lipsa unei prescripţii, în situaţii pe care le identifică drept urgente şi necesare, într-o cantitate aferentă unei doze de urgenţă. 


„Acest lucru nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist care, în calitatea sa de specialist, evaluează situaţia şi eliberează doza de urgenţă dintr-un medicament dacă consideră necesar, alături de recomandarea de a consulta medicul cât mai curând, sau poate lua hotărârea de a nu elibera medicamentul, eventual cu recomandarea consultării cât mai rapide a unui medic, dacă aşa evaluează situaţia, sau nivelul său de expertiză este depăşit”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei.

Ministrul Rafila: Intenția a fost să precizăm 48 de ore nu 72, a fost o eroare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la Digi24, că a fost „o eroare” în ordinul privind eliberarea antibioticelor în farmacii, precizând că a avut de la început în vedere termenul de 48 de ore pentru doza de urgență, și nu de 72 de ore, cum a apărut inițial. 

„Există doar antibiotice obișnuite, de primă linie, care pot fi eliberate ca doză de urgență. 48 de ore e un timp suficient, pentru că atât vineri, cât și luni oricine se poate duce la medicul de familie sau la specialist ca să obțină o prescripție. Eliberarea antibioticelor în regim de urgență nu presupune că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic, dimpotrivă un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic pentru personalizarea tratamentului. Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore, a fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat-o și mergem așa, pentru că, așa cum ați spus, consumul de antibiotice în România e mare, suntem de mulți ani în primele trei locuri în Uniunea Europeană, alături de Grecia, Cipru și Italia. Problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Întrebat cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii ca să ia doza de urgență, Rafila a răspuns pur și simplu că nu crede că cineva va face asta: „Niciodată nu poți fi sigur, dar în principiu atunci când există o declarație pe propria răspundere există și o responsabilitate a persoanei. Vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze rapoarte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic”.

Noile reguli pentru antibiotice eliberate în cazuri speciale, fără rețetă, în farmacii

Ministerul Sănătăţii a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic prescrise de către medici pe reţete, altele decât prescripţiile gratuite şi compensate, să fie eliberate la farmacie pacienţilor sau aparţinătorilor acestora numai în baza unei prescripţii medicale.

Conform MS, antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie şi „doar în situaţii de urgenţă” se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

„Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”, menţionează MS.

„Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale”, menţionează precizarea transmisă de MS.

Eliberarea prescripţiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest ordin.

Ordinul mai prevede că în situaţii de urgenţă medicală, farmaciştii pot elibera anumite antibiotice şi antifungice în lipsa unei prescripţii medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgenţă, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Bună seara, nu este o prostie ÎN SINE, dar sunt mai multe probleme neclare:
    1- Medicii de familie își fac programul de lucru la modul că VINERI LA ORA 13 sau 14 SE TERMINĂ PROGRAMUL ZILEI, urgențele se rezolvă prin UPU/CPU (după caz), pe cale de consecință, bolnavul trebuie să fie PREZENT DUMINICĂ într-o farmacie (alta?) pentru completarea tratamentului.
    2 – Având în vedere LIPSA DE EXPERIENȚĂ MEDICALĂ a unui farmacist „modern”, care este doar posesor de diplomă (am văzut cazuri în ultimii 15 ani!), care nu cunosc chestii care se învață ȘI în școala postliceală sanitară (veche!, până spre 1995), dar nici nu se implică prea mult în rezolvarea unor probleme ale pacienților, cu ce încredere mă pot adresa unui asemenea specialist?
    3- Admițând că eliberarea unui antibiotic se face pentru 48 de ore, la finele săptămânii, bolnavul/aparținătorul va merge SIGUR în altă farmacie decât a fost prima dată, acolo va întâlni alt „specialist” care poate NU va fi de acord cu tratamentul inițial, și pe principiul că ȘTIE MAI BINE, schimbă cu de la el putere medicația??? (Ce spune aparținătorul NU MĂ INTERESEAZĂ!! El NU cunoaște…)
    Având în vedere aceste chestiuni DE PRIMĂ urgență, nu era mai corect ca medicul UPU/CPU să scrie o rețetă PE FORMULARUL LA DISPOZIȚIE, CĂ NU AU „STANDARD”, și să fie acceptat de farmacie FĂRĂ OBIECȚII, că pacientul/aparținătorul completează O declarație, dar are tratamentul asigurat până LUNI, când intră în program MEDICUL DE FAMILIE, care, în continuare se va ocupa de caz?
    Am lucrat DIRECT 37 de ani în 3 farmacii de spital și 4 ani în privat și știu CUM se pune problema, am absolvit Farmacie/Șc. Postliceală Arad în 1974.
    Seară frumoasă vă doresc.

  2. Este cunoscut ca medicii de familie fac programari doar in timpul programului de lucru iar consultatia este planificata peste minim 2 zile(Aprox 48 ore) , in majoritatea cazurilor mai mult . Daca nu isi asuma recomandarea de antibiotice si trimite pacientul la specialist(alta programare…) sau solicita analize suplimentare(idem programare), calculati intarzierea tratamentului. O infectie bacteriana sau o viroza se poate metamorfoza in pneumonie in 2-3 zile, o infectie urinara poate urca la rinichi in 24-48 ore(experimentat cu febra de 40 grade, pierderea cunostintei, dureri cumplite, varsaturi pana la deshidratare), Un abces dentar inseamna iar programare la stomatolog(minim 2 saptamani). Termenele metionate se refera la consultatii platite, daca nu-ti permiti si trebuie sa astepti consultatia intr-un serviciu sanitar de stat , ce sa mai vorbim, mori cu zile!
    Inteleg riscurile abuzului de antibiotice dar trebuie luate in consideratie toate situatiile!!! Inclusiv cheltuielile mult mai mari pentru spitalizare si tratamente mai complicate dupa agravarea diagnosticului!!!!!! S-a gandit domnul ministru al sanatatii, sau echipa dumnealui, ca de asta sunt pline sectiile de urgente??!!!!!
    Inca o mentiune : orice antibiotic trebuie administrat pentru eficienta minim 72 ore , altfel e o joaca care nu rezolva infectia ci doar creeaza imunitatea nedorita la antibiotic, asta trebuie sa o cunoasca orice medic sau farmacist

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Bună seara, nu este o prostie ÎN SINE, dar sunt mai multe probleme neclare:
    1- Medicii de familie își fac programul de lucru la modul că VINERI LA ORA 13 sau 14 SE TERMINĂ PROGRAMUL ZILEI, urgențele se rezolvă prin UPU/CPU (după caz), pe cale de consecință, bolnavul trebuie să fie PREZENT DUMINICĂ într-o farmacie (alta?) pentru completarea tratamentului.
    2 – Având în vedere LIPSA DE EXPERIENȚĂ MEDICALĂ a unui farmacist „modern”, care este doar posesor de diplomă (am văzut cazuri în ultimii 15 ani!), care nu cunosc chestii care se învață ȘI în școala postliceală sanitară (veche!, până spre 1995), dar nici nu se implică prea mult în rezolvarea unor probleme ale pacienților, cu ce încredere mă pot adresa unui asemenea specialist?
    3- Admițând că eliberarea unui antibiotic se face pentru 48 de ore, la finele săptămânii, bolnavul/aparținătorul va merge SIGUR în altă farmacie decât a fost prima dată, acolo va întâlni alt „specialist” care poate NU va fi de acord cu tratamentul inițial, și pe principiul că ȘTIE MAI BINE, schimbă cu de la el putere medicația??? (Ce spune aparținătorul NU MĂ INTERESEAZĂ!! El NU cunoaște…)
    Având în vedere aceste chestiuni DE PRIMĂ urgență, nu era mai corect ca medicul UPU/CPU să scrie o rețetă PE FORMULARUL LA DISPOZIȚIE, CĂ NU AU „STANDARD”, și să fie acceptat de farmacie FĂRĂ OBIECȚII, că pacientul/aparținătorul completează O declarație, dar are tratamentul asigurat până LUNI, când intră în program MEDICUL DE FAMILIE, care, în continuare se va ocupa de caz?
    Am lucrat DIRECT 37 de ani în 3 farmacii de spital și 4 ani în privat și știu CUM se pune problema, am absolvit Farmacie/Șc. Postliceală Arad în 1974.
    Seară frumoasă vă doresc.

  2. Este cunoscut ca medicii de familie fac programari doar in timpul programului de lucru iar consultatia este planificata peste minim 2 zile(Aprox 48 ore) , in majoritatea cazurilor mai mult . Daca nu isi asuma recomandarea de antibiotice si trimite pacientul la specialist(alta programare…) sau solicita analize suplimentare(idem programare), calculati intarzierea tratamentului. O infectie bacteriana sau o viroza se poate metamorfoza in pneumonie in 2-3 zile, o infectie urinara poate urca la rinichi in 24-48 ore(experimentat cu febra de 40 grade, pierderea cunostintei, dureri cumplite, varsaturi pana la deshidratare), Un abces dentar inseamna iar programare la stomatolog(minim 2 saptamani). Termenele metionate se refera la consultatii platite, daca nu-ti permiti si trebuie sa astepti consultatia intr-un serviciu sanitar de stat , ce sa mai vorbim, mori cu zile!
    Inteleg riscurile abuzului de antibiotice dar trebuie luate in consideratie toate situatiile!!! Inclusiv cheltuielile mult mai mari pentru spitalizare si tratamente mai complicate dupa agravarea diagnosticului!!!!!! S-a gandit domnul ministru al sanatatii, sau echipa dumnealui, ca de asta sunt pline sectiile de urgente??!!!!!
    Inca o mentiune : orice antibiotic trebuie administrat pentru eficienta minim 72 ore , altfel e o joaca care nu rezolva infectia ci doar creeaza imunitatea nedorita la antibiotic, asta trebuie sa o cunoasca orice medic sau farmacist

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: