marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2019

O clinică privată din Capitală a fost închisă, iar activitatea altor trei a fost suspendată, în urma controalelor declanșate după ce s-a descoperit că italianul Matteo Politi a practicat ca medic, și chiar a operat mai multe persoane, deși nu a absolvit nicio facultate.

Bărbatul susținea că este specializat în chirurgie plastică, dar cei care au intrat cu el în sala de operații au observat că nu știa nici măcar cum trebuie să spele pe mâini înainte de operație sau cum să-și pună corect mănușile sterilizate.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică București anunță că a făcut plângere penală împotriva celor două angajate ale sale care au întocmit și verificat codurile de parafă – Deatcu Ana Daniela și Dumitru Ana Maria, din cadrul Biroului de Informatică și Biostatistică Medicală, din DSPMB.


Controalele, precizează DSP, au vizat 10 clinici în care ar fi lucrat Matteo Politi, potrivit informațiilor primite la numărul de telefon special pus la dispoziție de DSP și au identificat o serie de probleme grave, care pun în pericol sănătatea pacienților tratați.

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale totale în valoare de 72.200 de lei, o unitate a fost închisă, pentru trei s-a decis suspendarea, iar la una dintre adresele la care au descins inspectorii DSP s-a descoperit că societatea nu mai oferea servicii clinice, ci se reprofilase pe activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).

Neregulile descoperite de inspectori:

 • nerespectarea structurii  spațial funcţionale
 • prezentarea documentelor medicale pentru  consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic
 • nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru  Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie
 • nerespectarea ritmului de evacuare  a deşeurilor medicale periculoase
 • identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit
 • lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului
 • lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic
 • lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate
 • neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare
 • existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat
 • lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții
 • nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți)
 • nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru
 • identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit)

La una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: