luni

29 aprilie, 2024

21 septembrie, 2022

Exporturile  de sare ale Societății Naționale a Sării (Salrom, singurul porducător din România) cresc cu sute de mii de tone în Europa Centrală și de Est în 2022, ca urmarea a opririi livrărilor ucrainene din minele din Donbas, regiune ocupată de forțele rusești.

Salrom „a ocupat locul lăsat liber de Regia Sării din Donbas (Ucraina) pe piaţa din Europa Centrală şi de Est” și are contractate, în acest an, 200.000 de tone de sare numai pentru Ungaria, cantități care vor aduce companiei românești 10,2 milioane de euro, potrivit datelor acesteia, citate de Agerpres.

Creşteri semnificative ale exporturilor de sare românească se înregistrează, în 2022, şi în Slovacia – peste 82.000 de tone (de patru ori mai mult decât în 2021), în Republica Moldova şi Bulgaria. De asemenea, a crescut cantitatea livrată către Polonia”, spune Salrom.


Valoarea exporturilor totale în Ungaria va depăşi, în 2022, 27 de milioane de euro, cu 10 milioane mai mult decât în 2021.

În 2022, societatea şi-a majorat şi producţia pentru piaţa internă, cu peste 100.000 de tone faţă de cantităţile livrate în anii anteriori.

Salrom investește ca să profite și mai mult de conjunctură

„Se lucrează, în două, chiar şi în trei schimburi, pentru a putea onora contractele pe care le-am încheiat”, a declarat Dan Dobrea, directorul societăţii.

Salrom face investiţii în echipamentele de extracție: una dintre cele mai importante achiziţii este o combină automatizată de extracţie a sării, în valoare de 18,9 milioane lei, care a fost deja coborâtă în mina de la Praid. O altă combină similară va fi achiziţionată pentru Salina Slănic Prahova.


Modernizarea reţelelor tehnologice de transport va costa 12,83 milioane lei, la care se adaugă un nou flux de măcinare la Dej (2,76 milioane), un concasor la Prahova şi o centrifugă pulsatorie la Cacica, fiecare în valoare de peste un milion de lei.

26 mil. lei numai din turism în primul semestru

Numai în primele 7 luni ale anului 2022, peste 700.000 de turişti români şi străini au vizitat cele 5 saline amenajate.

Veniturile din activităţi turistice au depăşit în prima jumătate a anului 26 milioane de lei, iar creșterea va fi stimulate în plus de redeschiderea minei Praid.

Salrom va trece printr-o campanie de rebranding până la finalul anului.

Salrom SA este singurul producător de sare din România şi are aproximativ 1.500 de angajaţi. Societatea este deţinută în proporţie de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, iar restul acţiunilor se află în posesia Fondului Proprietatea.

Listarea la Bursă și grafitul

Ministerul Economiei amână decizia de listarea companiei la Bursa de Valori București, după ce, în aprilie, ministrul Florin Spătaru, anunța că evenimentul va avea loc prin vânzarea pachetului de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, sunt așteptate rezultatele studiului de fezabilitate privind reluarea exploatării grafitului din minele închise de la Cătălinu și Ungurelașu, care produceau, până în 2004, 40.000 de tone de grafit anual.

Roland Berger a câștigat licitația pentru realizarea studiului în august anul trecut.

Producția de grafit ar plasa România pe harta tranziției la energie verde, grafitul fiind materia primă principală și pentru electrozii industriali, necesari inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: