miercuri

24 aprilie, 2024

31 august, 2021

O mină de grafit abandonată în Baia de Fier. Foto: Jurnalul Olteniei

Licitația pentru studiul de fezabilitate privind reluarea exploatării grafitului, în minele Societății Naționale a Sării – Salrom, a fost câștigată de firma germană de consultanță Roland Berger, a anunțat marți ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

„Din ultimele prospecțiuni, zăcământul în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE”, scrie Claudiu Năsui pe pagina sa Facebook.

Un pariu strategic pe mine abandonate din lipsă de viziune

Deschise în 1967 și 1979, cele două mine de grafit ale Salrom din județul Gorj au fost închise în 2004 și 2006 pe motive de neprofitabilitate. Până atunci, România produsese peste 40.000 tone de grafit pe an.

(Citiți și:”Ce cărți mai are în mână România: Salrom intră în lanțul bateriilor pentru mașini electrice – listare la BVB pentru a dezvolta exploatarea de grafit”)


Acum prin producția de grafit, Guvernul intenționează să includă România în lanțul de producție a bateriilor electrice și, eventual, pe cea de vehicule electrice.

Producția de grafit ar plasa România pe harta tranziției la energie verde, grafitul fiind materia primă principală și pentru electrozii industriali, necesari inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen.

„România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor, iar asta în mod natural, fără subvenții sau scheme de ajutor de stat plătite tot din banii contribuabililor. Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care de asemenea vrem să-l fabricăm în România”, spune ministrul Claudiu Năsui.

Perspectiva listării Salrom la Bursă

La începutul lunii iulie, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a decis începerea procedutrilor de listare a Salrom la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).


„Am avut întâlniri şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care ne va ajuta în acest proces”, spunea atunci Claudiu Năsui, lăsând astfel să se înțeleagă intenția autorităților de a atrage finanțare din partea berd prin achiziție de acțiuni noi, emise într-o ofertă publică inițială.

(Citiți și: „Tabloul lui Green Deal în Tabloul lui Mendeleev: Creșterea cererii de metale vitale pentru energia verde riscă să dezechilibreze piețele”)

„Procedurile de listare a Salrom „vor dura cel puţin un an. Iar la final vom avea o companie modernă care îşi va putea finanţa uşor investiţiile. Până atunci, Salrom are nevoie de reformă”, a mai spus ministrul Economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: