3 februarie, 2021

Exportatorii îl acuză pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, de blocarea promovării produselor românești la târgurile internaționale, precum și de refuzul de a discuta cu aceștia, potrivit unei scrisori deschise semnată de Mihai Ionescu, președinte executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) și co-președinte al Consiliului de export al României.

În 2020, exporturile României au scăzut cu peste 10%,  iar deficitul balanței comerciale s-a mărit cu circa un miliard de euro.

”La preluarea mandatului de către noul ministru al economiei, dl Claudiu Năsui, prima măsură (după ce a deblocat lifturile ministeriale) a fost să elimine aceste participări internaționale, iar cu prilejul fundamentării Bugetului de stat pentru 2021 a anulat finanțarea atât a Programului de promovare a exporturilor (reglementat prin OUG nr.120/2002), cât și a Programului  de internaționalizare a firmelor (reglementat prin OUG nr.8/2017, prelungit de UE până în 2023, dar ne-actualizat de România). Astfel exportatorilor li s-a încălcat dreptul LEGAL de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi și contracte”, acuză ANEIR.


Cu precedenta echipă de la Ministerul Economiei din 2020, mediul de afaceri, prin Consiliul de export (CE), convenise participarea la circa 100 de manifestări externe a peste 1.000 de firme din toate domeniile și din toate județele țării.

Asociația susține că printre efectele acestei decizii se numără scăderea exporturilor, creșterea șomajului, amplificarea deficitului comercial și al balanței de plăți, pierderile irecuperabile ale cheltuielilor de pregătire a participării firmelor la târguri, compromiterea imaginii țării pe plan extern față de organizatorii manifestărilor internaționale și față de partenerii care așteaptă zadarnic românii să le vadă noile creații și produse de export.

”Este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului Claudiu Năsui (nu este primul și singurul caz), fără competență bazată pe o prodigioasă activitate în producție, dar nu există nicio motivație la refuzul de consultare cu  mediul de afaceri. S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil. Iar luni 01 febr.,când a fost invitat în plenul CE din incinta ministerului, ne-a comunicat acceptul găzduirii reuniunii, dar a refuzat participarea!”, susțin exportatorii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: