luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 noiembrie, 2022

Germania ar trebui să ia în considerare creșterea taxelor pentru cei mai bogați pentru a-și finanța planul de 200 de miliarde de euro menit să atenueze impactului creșterii prețurilor la gaze și electricitate, a recomandat un grup de consilieri economici de top ai guvernului, potrivit Financial Times.

Ulrike Malmendier, unul dintre cei cinci membri ai consiliului german de experți economici, a declarat că, deoarece țara nu își poate ținti pachetul de sprijin energetic doar către cei mai nevoiași, ar trebui „să se uite la partea mai incomodă” a problemei și anume modul de finanțare a pachetului de ajutor.

„Aceste măsuri nu sunt foarte bine direcționate, deoarece nu putem trimite cecuri anumitor gospodării și altora nu”, a spus Malmendier, profesor de economie la Universitatea Berkeley. „Așa că am putea contrabalansa acest lucru făcând ceva în legătură cu sursa de unde vin banii.”


Consiliul de experți a sugerat trei modalități de a face acest lucru și anume: creșterea cotei maxime a impozitului, introducerea unei „taxe de solidaritate” percepute pentru cei cu venituri mari sau amânarea planului guvernului de a reduce ratele de impozitare pentru a proteja gospodăriile de creșterea inflației.

Propunerile au stârnit disensiuni în coaliție

Ideea unor taxe mai mari pentru bogați a fost salutată de oficialii partidului social-democrat al cancelarului Olaf Scholz și de partenerii săi de coaliție din Partidul Verzilor. Dar a fost respins de cel de-al treilea membru al coaliției — partidul liberal FDP — și de creștin-democrații de opoziție.

Christian Lindner, ministrul de finanțe, a respins propunerea. „Guvernul nu va mai majora taxele”, a spus liderul FDP, adăugând că întreprinderile și gospodăriile sunt deja împovărate de creșterea prețurilor. „Ar fi extrem de periculos să creștem povara fiscală într-o perioadă de incertitudine economică.”

Consiliul de experți se așteaptă ca produsul intern brut a celei mai mari economii europene să înregistreze un avans de 1,7% în acest an, înainte de a se contracta cu 0,2% în 2023 – o viziune ceva mai optimistă decât previziunile guvernului și ale altor economiști. Experții consiliului au avertizat, totodată, că inflația, care a atins o rată anuală de 11,6% în octombrie, va rămâne ridicată – în medie 8% în acest an și 7,4% în 2023.


Recomandările consilierilor, conform cărora Berlinul ar trebui să ia în considerare menținerea celor trei centrale nucleare rămase și după luna aprilie a anului viitor și ridicarea interdicției de fracturare a rezervelor de gaz de șist pentru a reduce presiunea asupra pieței de electricitate sunt, de asemenea, de natură să divizeze coaliția.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și trebuie să acceptăm că nu ne vom întoarce niciodată la felul în care era înainte”, a spus Malmendier. „Ar putea fi nevoie să ne gândim mai bine la sursele de energie și minerale pe care le avem aici, în Germania.”

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: