Odată cu decizia Occidentalilor de a paraliza economia Rusiei prin impunerea de sancțiuni care o deconectează de la piețele financiare internaționale, în spațiul public au apărut speculații cu privire la posibilitatea ca Moscova să reușească să recâștige puțin teren prin folosirea criptomonedelor, care funcționează pe principiul descentralizării, scrie MarketWatch.
Specialiștii sunt de părere că Rusia va încerca să folosească platformele de criptomonede pentru a face anumite plăți interzise în urma sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi.
Ari Redbord, de la TRM Labs, crede că „nu există nicio îndoială în mintea mea că Rusia va încerca să folosească criptomonedele pentru a spăla fonduri și a se sustrage de la sancțiuni”.
Un exemplu de ”succes” în acest sens este Iranul, care, aflat într-o situație similară, respectiv sub umbrela unor sancțiuni impuse de SUA, își transformă excesul de energie în numerar, achiziționând bitcoini de la minerii iranieni, pe care îi folosește pentru a plăti pentru importuri.
„Statul iranian își vinde efectiv rezervele de energie pe piețele globale, folosind procesul de extragere a Bitcoin pentru a ocoli embargourile comerciale”, potrivit Elliptic, o companie de consultanță blockchain care ajută clienții să combată criminalitatea.
Cu toate acestea, „este foarte, foarte greu de făcut la scară mare”, a spus Redbord, care a fost în trecut consilier principal al subsecretarului american pentru terorism și informații financiare. „Lichiditatea pur și simplu nu este acolo”, a spus Redbord. Războiul va „necesita miliarde de dolari și este foarte greu să scapi de miliarde de dolari sub formă de cripto”.
Un alt argument invocat este transparența tranzacțiilor pe de blockchain, care face imposibilă ascunderea acestora.
„Activitatea de evitare a sancțiunilor este înregistrată în registre publice, permanente și imuabile (de pe blockchain, n.r.)”, spune Caroline Malcolm, de la Chainalysis, potrivit The Guardian.
Prea mare pentru piața cripto
Rusia a exportat mărfuri în valoare de 332,2 miliarde de dolari în 2020 și a importat mărfuri în valoare de 240,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Organizației Mondiale a Comerțului. Banca centrală a Rusiei deține rezerve de 630 de miliarde de dolari constituite din depozite și active în principalele valute ale lumii.
Capitalizarea totală de piață a Bitcoin se ridică la 790 de miliarde de dolari luni, în timp ce întreaga capitalizare de piață cripto este de 1.850 de miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap.
Administrația Biden le-ar fi cerut platformele de tranzacționare a criptomonedelor să se asigure că indivizii și întreprinderile rusești nu le folosesc pentru a evita sancțiunile SUA, potrivit Bloomberg.
Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, blochează conturile oricăror clienți ruși vizați de sancțiuni, a raportat Reuters.
Cu toate acestea, Rusia s-ar putea orienta către platforme fără legături cu Occidentul, a menționat Redbord. Potrivit companiei de cercetare TRM, Rusia are peste 340 de furnizori de servicii de active virtuale, cum ar fi schimburile de criptomonede și brokerii over-the-counter.
Uniunea Europeană ar trebui să adopte cât mai repede reglementări coerente ale pieței de criptomonede, așa încât Rusia să nu le poată folosi pentru a evita sancțiunile, a declarat vineri președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.