duminică

21 aprilie, 2024

30 octombrie, 2015

china doi copii
Sursa: WSJ

China renunță total la politica unicului copil (introdusă în 1980), au anunțat autoritățile joi, și acordă tuturor cuplurilor dreptul la un al doilea copil, după ce în 2013 relaxase interdicția și le-a dat voie cuplurilor care erau copii unici să aibă doi urmași.
Experții sunt sceptici însă că decizia va opri îmbătrânirea populației și dezechilibrele grave din structura sa demografică. E prea puțin și prea târziu, este opinia majoritară a celor din domeniu.

Măsura ar trebui să încetinească procesul accelerat de îmbătrânire a populației și să redreseze în timp rata de dependență (arată câte persoane apte de muncă există la o persoană dependentă și se calculează ca raport între numărul persoanelor cu vârstă sub 15 ani plus numărul celor peste 65 de ani, și numărul persoanelor cu vârste apte de muncă – între 15 și 65 de ani).

ONU estimează că totalul chinezilor de peste 65 de ani va crește cu 85% până în 2030, numărul acestora urmând să fie de aproximativ 243 de milioane, cu 131 milioane peste cel înregistrat anul acesta.


china structura pop pe varste

Nu va urma însă o explozie demografică, atenționează experții, deoarece politica se relaxase deja în ultimii ani și efectele au fost departe de cele anticipate de către autorități.

Cai Yong, expert în demografie la University of North Carolina, crede că Republica Populară Chineză riscă să îmbătrânească înainte de a deveni bogată și că Beijingul a pierdut ocazia de a schimba trendul – o astfel de măsură trebuia aplicată acum un deceniu, în opinia sa.

Bao Fan, președinte al băncii de investiții declara despre China, potrivit The Wall Street Journal, că va fi peste 100 de ani „cel mai mare cămin de bătrâni din lume” și “va avea cea mai amre populație de roboți”.

Creșterea unui copil, prea costisitoare


Normele sociale din China s-au schimbat, scrie Financial Times, iar oamenii s-au obișnuit să aibă un singur copil.

De asemenea, factorii economici au devenit mult mai importanți, iar majoritatea chinezilor consideră prea mare costul creșterii unui copil.

Potrivit unui studiu publicat de Xinhua, costul total al creșterii unui copil se ridică la 2,76 de milioane de yuani, în Beijing.

Ținând cont că venitul anual al unei gospodării este de 120.000 de RMB, o familie va avea nevoie de 23 de ani pentru a strânge suma prezentată de Xinhua, fără a lua în calcul alte cheltuieli.

Chiar și înaintea relaxării, doar 40% din familii respectau cu adevărat această regulă în 2007.

Proiecțiile arată că populația va începe să scadă în jurul anului 2030 și se va reduce cu aproximativ 450 de milioane de persoane până în 2100, potrivit ONU.

Nu se va redresa semnificativ nici măcat raportul dintre sexe, co problemă uriașă la chinezi, unde se nasc cu 20 mai mulți bebeluși de sex masculin la fiecare 100 de nou-născuți de sex feminin.

nasteri structura pe sexe

 

Efecte

 credit Suisse estimează că schimbarea va însemna anual între trei și șase milioane mai mulți nou-născuți, pe lângă cei 16,5 milioane de bebeluși anual.

Asta va crește consumul și la un cost anual de aproximativ 40.000 de yuani, suma totală a vânzărilor de produse specifice (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, haine, cărucioare etc.) va ajunge la 120 – 240 de miliarde de yuani în plus la retail.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: