marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2020

De la jumătatea lunii septembrie și până acum, românii au contractat 1.400 credite „Noua casă” în valoare totală de 154 de milioane de lei, a declarat, marţi, Dumitru Nancu directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

„De la 18 septembrie (2020, n.r.) până în prezent s-au acordat prin „Noua Casă” 1.400 de credite în valoare de 154 milioane de lei, ceea ce într-o lună de zile spunem noi că este foarte mult”, a spus Nancu într-o videoconferinţă organizată de Grupul Bursa, scrie Agerpres.

Valoarea medie a unui credit „Noua casă” oferit în prima lună de la lansarea programului este așadar de 110.000 de lei, respectiv 22.500 de euro. Astfel, în ciuda faptului că guvernanții au majorat valoarea maximă a creditelor imobiliare ce pot fi accesate prin porgrmaul guvernamental la 140.000 de euro (față de 70.000 de euro, pragul aferent vechii variante, „Prima casă”), sumele împrumutate de români au fost modice.


Prin programul „Noua Casă” se acordă două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de maximum 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

300.000 de români au beneficiat de credite imobiliare garantate de stat

Din anul 2009 şi până în prezent 300.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul „Prima Casă”, respectiv „Noua Casă”, a mai declarat șeful FNGCIMM.

„Garanţia statului a fost de 28 de miliarde de lei, credite acordate de bănci în valoare de 41 de miliarde de lei, iar garanţiile plătite de către stat sunt la o valoare de 0,19%, deci insignificant”, a spus Nancu.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: