vineri

26 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2021

Comisia Europeană a atras 14 miliarde de euro, prin două emisiuni de obligațiuni, primele din 2021, pentru finanțarea programului SURE, destinat protecției locurilor de muncă și susținerii programelor de ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană.

O primă emisiune, cu scadența în iunie 2028, a fost realizată la un randament negativ, de -0,497%, ceea ce înseamnă că, de fapt, investitorii au plătit ca să le fie acceptate cele 10 miliarde de euro.

Cealaltă emisiune, de 4 miliarde de euro, are maturitatea în noiembrie 2050 și a fost la un randament de 0,134%.


Comisia nu a precizat care a fost gradul de suprasubscriere, ci a spus doar că cererea pentru titlurile europene a fost foarte ridicată, ceea ce a permis obținerea unor condiții bune de preț.

Emisiunile de anul trecut au fost supra subscrise de 11,5 până la 13 ori, spune un comunicat al Executivului european.

Urmează campania pentru NextGenerationEU

Aceasta a fost a patra serie de emisiuni de obligațiuni pentru SURE, resursele totale atrase ajungând astfel la aproape 40 de miliarde de euro.

Comisia a distribuit 39,5 miliarde de euro unui număr de 15 state, inclusiv România, care a primit 3 miliarde de euro din cele 4,1 miliarde alocate, în preajma Zilei naționale.


Consiliul European a aprobat un total de 90,3 miliarde de euro pentru Programul SURE de susține a 18 state membre.

În 2021, Comisia vrea să atragă 35 de miliarde de euro prin emisiunea de obligațiuni SURE și va începe și seriile de emisiuni pentru NextGenerationEU, planul european de relansare și reziliență de 750 de miliarde de euro, după ce va fi fost aprobat de toate parlamentele țărilor membre.

Prin emisiunile Comisiei Europene, care beneficiază de cel mai înalt rating de credit, fondurile sunt atrase mai ușor decât ar reuși țările în cauză și sunt transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, fără dobândă, sau cu același cost pe care îl plătește Comisia.

Cele 15 țări care au primit deja bani sunt, în ordine, Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croația, Lituania, Cipru, Slovenia, Malta, Belgia, România, Ungaria, Portugalia și Slovacia.

Fondurile sunt menite să acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, luate în aplicare condițiile pandemiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: