miercuri

1 mai, 2024

26 iulie, 2023

După primul semestru, deficitul bugetului general consolidat a fost 2,34% din PIB (37,21 mld. lei), practic la același nivel cu cel din luna mai (2,32%) dar în creștere față de perioada similară din 2022 (1,67% din PIB).

Veniturile bugetare, ajutate de inflație și de taxarea suplimentară a dividendelor. TVA-ul rămâne modest, în ciuda creșterii consumului

Veniturile la buget au însumat aproape 243 mld lei, în termeni nominali, mai mari cu 12% față de anul trecut. Creșterea este marginală, raportată la inflație (10,3%).

Raportate la PIB, veniturile bugetului reprezint 12% din PIB, departe față de obiectivul pentru întregul an de 34,78%.


De remarcat că încasările din impozitul pe salarii au crescut cu 9,2% în timp ce fondul de salarii din economie s-a majorat în termeni anuali cu 15%. Discrepanța se datorează facilităților fiscale acordate angajaților din agricultură și industria alimentară similare cu cele din construcții și neimpozitarea sumei de 200 lei/lună pentru salariile minime pe economie.

Astfel, din impozitul pe salarii și venit au totalizat 20,7 mld lei, determinată în principal de încasările din impozitul pe dividende în creștere cu 89% (reținerea cotei de impozit de 5% aferente anului 2022) și cel pe pensii (+40,3%).

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 76,75 mld lei, în creștere cu 12,1% (an/an).

Și contribuțiile din asigurări au avut o creștere sub dinamica veniturilor totale din salarii pe economie (12% an/an), cauzele fiind aceleași facilități fiscale acordate unor categorii de angajați și celor care încasează salariul minim pe economie.


Încasările din impozitul pe profit de la agenții economici a crescut cu 23,5% iar cele dinTVA a avut o dinamică modestă (+7% an/an).

(Citiți și: ”Vlad Boeriu / Dilema momentului în consolidarea fiscal-bugetară: rețeta insuccesului sau calea către echilibrul real?”)

O creștere substanțială (46% an/an) s-a consemnat la sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate care au totalizat 21,69 mld lei.

Cheltuieli în creștere

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 280 mld lei au crescut în termeni nominali cu 16,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele șase luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 17,0% din PIB la 17,6% din PIB.

Aproape o treime din cheltuielile bugetare au fost generate de asistența socială (98 mld. lei) în creștere cu 11% față de primele 6 luni din 2022. În termeni reali, practic creșterea a fost la nivelul inflației din iunie 2023.

Cheltuielile de personal au însumat 63,08 mld lei, în creștere cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,0% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

De remarcat e creșterea cu 56% a cheltuielilor pentru investiții și a ponderii celor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentând 58,9% din totalul cheltuielilor pentru investiții.

(Citiți și: ”Daniel Dăianu: Deficitul bugetar se îndreaptă spre 7% din PIB. Atenție la deficitul structural”)

Față de ținta propusă pentru 2023 volumul investițiilor este însă mai mic decât cel propus. La jumătatea anului investițiile au reprezentat 32,8 mld lei (2%), o treime din suma propusă de 112,1 mld lei sau 7,7% din PIB pentru 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: