marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2011

Deficitul bugetar a crescut la 2,5% din PIB la sfâşitul lunii septembrie, după ce, la finele lui august, acesta era de 2,39% din PIB, conform execuţiei bugetare anunţate marţi de Ministerul Finanţelor Publice.

Execuţia bugetului general consolidat, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2011, s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB, fapt ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 131,6 miliarde lei, au fost cu 9,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile, în sumă de 145,25 miliarde de lei, au înregistrat o creştere cu 1,1% faţă de perioada menţionată.


Însă, în termeni reali, ca procent în PIB, cheltuielile s-au redus cu 1,2 puncte procentuale comparativ cu primele nouă luni ale lui 2010.

Anul viitor, România trebuie să înregistreze un deficit bugetar sub nivelul de 3% din PIB pentru a putea ieşi din procedura de deficit excesiv lansată la Comisia Europeană în 2008.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că din cauza costurilor de finanţare, bugetul de stat pe 2012 trebuie abordat cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA.

Veniturile:

 • Au crescut în principal veniturile din TVA, cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, precum şi cele din accize, cu 12,9%. Încasările din TVA pe lunile august şi septembrie s-au menţinut de asemenea peste cele din perioada similară din anul precedent, acestea fiind luni în care s-a aplicat aceeaşi cotă de impozitare, respectiv 24%.
 • La accize, veniturile au fost influenţate şi de majorarea cotelor de accizare la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermendiare şi ţigarete precum şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.
  Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
 • Încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (1,9%).
  Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile:

 • Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.
 • Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subvenţii (-14,8%) şi asistenţă socială (- 1,2%).
  Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri europene au crescut cu 61,5% faţă de primele nouă luni ale anului 2010
 • cheltuielile cu dobânzile s-au majorat cu 26% faţă de anul precedent, reprezentând 61,5% din programul anual.
  Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 22,9 miliarde lei, faţă de 19,6 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: