marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2020

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,17% din PIB în primele șase luni din 2020, echivalentul a 45,2 miliarde de lei, în creștere cu circa 0,6 puncte procentuale din PIB față de mai 2020, respectiv cu 2,3 puncte procentuale din PIB peste nivelul din iunie 2019.

Mai mult de jumătate din această sumă a fost generată de ”sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19”, se arată în raportul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a precizat în trecut că executivul lucrează cu o prognoză de deficit de circa 6,7% din PIB pentru 2020, sub proiecția Comisiei Europene, spre exemplu, de 9,2% din PIB.

Creșterea deficitul bugetar este explicată, pe partea venituri de:

  • evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (10,2 miliarde de lei);â
  • creșterea cu 2,94 miliarde de lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-iunie 2019;
  • bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde de lei.

Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o creștere a investițiilor cu 3,79 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia Covid-19 de aproximativ 5,86 miliarde de lei.

Primele semne de revenire a veniturilor

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 146,25 miliarde de lei în primul semestru al anului 2020, în scădere cu 1,6% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,5 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA.

În iunie, luna în care au devenit scadente unele obligații fiscale, veniturile totale au consemnat o creștere de 7,4%, an/an, susținute în principal de încasările din impozitul pe profit, impozitul pe salarii și venit, impozitele și taxele pe proprietate și contribuții de asigurări.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat 12,2 miliarde de lei în primele șase luni ale anului curent, consemnând o creștere de 10,4% (an/an). ”Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul aferent Declarației unice, cu 0,8 miliarde de lei mai mari față de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, evoluție explicată însă de termenele diferite de plată: 31 iulie în 2019, respectiv 30 iunie în 2020”, notează MFP.


Cheltuielile și-au adâncit ponderea în PIB

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 191,4 miliarde de lei lei au crescut în termeni nominali cu 13,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 1,8 puncte procentuale de la 15,9% din PIB 2019 la 17,7% din PIB în 2020.

(Descărcați AICI Raportul integral privind execuția bugetară pe S1)

”Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanțării în regim de urgență a cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației”, explică MFP.

Cheltuielile de personal au însumat 53,3 miliarde de lei, în creștere cu 4,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, îndemnizația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Asistența socială, avans de 23,7% în prima jumătate a anului

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 69,2 miliarde de lei în creștere cu 23,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020.

Totodată, începând cu luna aprilie s-au realizat plăți generate de pandemia de COVID 19.

Astfel, până la sfârșitul lunii iunie s-au plătit:

  • 3,7 miliarde de lei pentru indemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului;
  • 744 de milioane de lei pentru indemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2,
  • 36,2 milioane de lei pentru indemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.

În plus, în iunie s-au plătit 548,6 milioane de lei aferente concediilor medicale.

Investiții de 16,1 miliarde de lei, nivel maxim din ultimii zece ani

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 10,4 miliarde de lei, cu 20,3% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 16,12 miliarde de lei, ”înregistrându-se cel mai înalt nivel al cheltuielilor pentru investiții pe primele 6 luni din ultimii 10 ani”, potrivit MFP.

Acestea sunt cu 30,8% mai mult decât aceeași perioadă a anului precedent.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 266,16 milioane de lei pentru achiziționarea de produse – stocuri de urgență medicală, inclusiv scannere termice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: