25 noiembrie, 2022

Execuția bugetară la zece luni indică un deficit de 3,37% din PIB, așa încât Guvernul și-a lăsat o marjă uriașă de manevră pentru ultimele două luni ale anului, de 2,37% din PIB, echivalentul a 33 de miliarde de lei, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Ținta de deficit bugetar pentru 2022 stabilită în urma celei mai recente rectificări bugetare este de 5,74% din PIB. În luna octombrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,3 puncte procentuale.

Cu toate că rezultatul foarte bun aferent primelor zece luni ar putea sugera că statul va încheia 2022 cu un deficit mai mic decât anticipase, marea necunoscută din buget rămâne valoarea totală a compensărilor pe care Guvernul s-a angajat să le plătească în contextul actualei crizei energetice.


Din datele aferente execuției la zece luni reiese că până acum au fost plătite circa șapte miliarde de lei:

  • Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, respectiv până la finele lunii octombrie 2022, au fost în sumă de 2,73 miliarde de lei.
  • Cheltuielile cu subvențiile au fost influențate de schema de compensare pentru consumul de energie electrica și gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022 ( 4,32 miliarde de lei), care reprezintă 33,3% din total subvenții.

Sursele veniturilor suplimentare

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 378,8 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2022, cu 22,7% peste nivelul încasat perioada similară a anului trecut.

Evoluția acestora fost influențată preponderent de avansul:

  • veniturilor din TVA (+19,6%, respectiv 12,6 mld. lei),
  • veniturilor nefiscale (+53,5%, respectiv 12,5 mld. lei),
  • încasărilor suplimentare din energie (alte impozite pe bunuri și servicii: +17,8%, respectiv 652,6 mil. lei),
  • contribuțiilor de asigurări (+10%, respectiv 10,5 mld. lei),
  • fondurilor europene (+35%, respectiv 8,5 mld. lei) și
  • impozitului pe profit (+30,2%, respectiv 5,4 mld. lei).

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 425,9 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 19,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele zece luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 30,2% din PIB la 30,5% din PIB.

Cheltuielile cu dobânzile, mai mari decât investițiile statului

În primele zece luni ale anului, statul a plătit dobânzi în valoare de 24,4 miliarde de lei, echivalentul a 1,7% din PIB, în creștere cu 57,5% față de nivelul din aceeași perioadă din 2021. Suma este cu 0,7 miliarde de lei mai mare decât valoarea cheltuielilor de capital, investiții finanțate exclusiv de la bugetul public, din perioada ianuarie-octombrie.

Cu toate că investițiile publice s-au mai ”dezmorțit” în ultimele luni, după ce în prima jumătate a anului au fost sub nivelul din 2021, acestea au fost mai mici decât costul serviciului datoriei publice, reiese din datele MFP.

Costurile cu dobânzile au accelerat puternic ”ca urmare a creșterii ratelor de dobândă în contextul inflaționist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și internațional, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, explică reprezentanții MFP.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: