joi

25 aprilie, 2024

6 octombrie, 2021

Romgaz (SNG) va beneficia de încă o lună, până la 15 noiembrie, de exclusivitate în negocierile ExxonMobil de vânzare a participației companiei americane de 50% la concesiunea de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Un raport al Romgaz (SNG) trimis la Bursa de Valori București spune:

„În vederea finalizării negocierilor cu privire la tranzacţia de achiziţie a 100% din acţiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi obţinerii aprobărilor corporative pentru tranzacţie, în data de 5 octombrie 2021, SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd au convenit să extindă perioada de exclusivitate din 15 octombrie 2021, până în 15 noiembrie 2021”


Acordul de exclusivitate fusese semnat de  cele două companii la data de 17 iunie 2021. ExxonMobil a decis să numai continue investițiile în exploatarea perimetrului de gaze naturale XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, după ce în 2018, Guvernul Român a obținut aprobarea Legii Offshore, considerată descurajatoare.

Negocierile dintre Romgaz (SNG) și Exxon Mobile vizează achziția de către Romgaz a tututor acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited,  subsidiara concernului american care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune.

Romgaz ar fi oferit inițial mai puțin de un miliard de euro, potrivit unor informații neconfirmate, iar banii ar urma să fie obținuți inclusiv printr-o emisiune de obligațiuni corporatiste.

Promisiunea Neptun Deep

OMV Petrom (SNP) deține cealaltă jumătate din concesiunea perimetrului Neptun Deep, unde s-au descoperit cele mai bogate zăcăminte de gaze din Marea Neagră, estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.


Promisiunea exploatării gazelor din Marea Neagră ar asigura un mai mare grad de independența energetică a României. Ar relansa producția autohtonă de gaze, care a scăzut anul trecut  până la 9,2 miliarde de metri cubi, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Atât OMV Petrom cât și majoritatea experților în domeniu, au atras atenția că, dacă nu este grăbită, investiția în Neptun Deep ar putea să devină  neprofitabilă, deci nefezabilă, din cauza politicii europpene de descurajarea a consumuluii de combustibili fosili. Este drept, însă, că gazele naturale au înregistrat o scumpire explozivă în acest an, ca urmare a creșterii cererii, dar și, în Europa, a diminuării livrărilor Gazprom.

Dacă investițiile încep după 2022 extragerea gazelor din Marea Neagră va deveni nerentabilă, avertiza Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), încă din aprilie.

OMV Petrom va acționa ca operator (principal) al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră în situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, a anunțat compania vineri, într-un comunicat de presă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: