Examenul de admitere la liceele cu cerere foarte mare, prevăzut în forma finală a proiectului România Educată, ar putea fi introdus chiar de anul viitor, acolo unde unitățile școlare optează pentru această formă de selectare a elevilor. Spre deosebire de varianta prezentată miercuri de președintele Klaus Iohannis, elevii admiși prin concurs ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Vorbim despre un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare națională în domeniul educației din perioada postdecembristă, nu mai puțin de 10.000 de persoane și peste 150 de organizații și de instituții fiind direct implicate”, declara președintele Klaus Iohannis, miercuri, la prezentarea formei finale a „proiectului de țară România Educată”.
În pofida acestei consultări fără precedent, organizațiile de părinți și elevi au fost luate prin surprindere miercuri și au reacționat prin contestarea acestui dublu concurs la care ar putea fi suspuși unii absolvenți de clasa a VIII-a: examenul de admitere și examenul național Evaluarea Națională.
(Citiți și: “Document / Cum arată România Educată propusă de președintele Iohannis”)
Aceste reacții au determinat oficialii la gândirea unor ajustări ce ar elimina inconveniențele semnalate, iar una dintre soluții ar fi eliminarea Evaluării Naționale în cazul elevilor admiși anterior prin concurs. Elevii vor putea participa la un singur examen de admitere, a explicat vineri ministrul Cîmpeanu, citat de Agerpres:
Evaluarea Națională rămâne. Dacă este vorba să nu supunem elevii la două examene – suntem în consultări cu experți în educație – cei care optează să susțină examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu.
Ceilalți vor susține evaluarea națională și vor fi repartizați.
Poate vom apela la o slutie ca un liceu care are 200 de locuri la clasa a noua va lăsa 20-25 locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după evaluarea națională.
Pentru cealaltă noutate importantă din România Educată – bacalaureat unitar -, va fi nevoie de mai mult timp de analize, înainte de a fi introdusă, a explicat Sorin Cîmpeanu.