fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Evaluarea miniştrilor pe investiţii şi fonduri europene – stinsă într-o şedinţă de vară

de Razvan Diaconu 8.7.2011

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au vorbit o oră, la Guvern, joi, despre absorbţia redusă a fondurilor europene şi despre stadiul înapoiat al investiţiilor în infrastructură. Dar mult promisa evaluare a miniştrilor, urmată de schimbările cu care ameninţă preşedintele de câteva luni au rămas în coadă de peşte. Atât rata de absorbţie a fondurilor europene (3%), cât şi investiţiile pentru care s-au obţinut bani încă din primul trimestru dar nu s-au făcut, îi preocupă foarte mult pe preşedinte şi premier.

”Nu discutăm de miniştri noi, sunteţi deja un cabinet rodat, nu aveţi nicio justificare să spuneţi: nu am putut să cheltuiesc bani. Niciuna! Doar dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dumneavoastră care trebuiau să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui, după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe semestrul unu, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet. Eu sper să nu fim în situaţia asta, deşi execuţia nu este bună în momentul de faţă”, le spusese Traian Băsescu miniştrilor, în urmă cu o lună, la şedinţa de Guvern.

Joi, la o săptămână după expirarea ultimatumului, Băsescu şi Boc au discutat în şedinţa de guvern despre stadiul absorbţiei de fonduri europene, situaţia combinatului Oltchim, creanţa pe care o cere statul român companiei Rompetrol, investiţiile de infrastructură, vânzarea pachetelor de acţiuni de la companiile energetice, potrivit unor surse citate de agenţiile de presă.
Soluţia lui Boc la comunitare: un minister care să coordoneze coordonarea absorbţiei. Dar nu acum

Soluţia găsită de Boc pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene este înfiinţarea unui minister care să coordoneze procesul de atragere a fondurilor UE.

Anul acesta, de la Ministerul de Finanţe a trecut în subordinea premierului Emil Boc Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Potrivit agenţieiMediafax, viitorul minister ar urma să coordoneze ACIS şi probabil autoritatea de audit de la Curtea de Conturi. În funcţie de cât de mare este probabilitatea invocată de agenţia de presă şi având în vedere că Curtea de Conturi se află sub controlul Parlamentului, nu al Guvernului, sunt şanse mari ca viitorul minister să coordoneze doar ACIS.

Adică va fi un minister care va coordona coordonarea absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune.
Pentru înfiinţarea noului minister, este nevoie, însă, de votul Parlamentului, care se află în vacanţă până în toamnă.
Până atunci, însă, premierul a solicitat ”urgentarea transmiterii răspunsurilor la rapoartele preliminare emise de DG Regio, în urma misiunilor de audit demarate la sfârşitul anului trecut”, se precizează într-un comunicat guvernamental.

În acest context, premierul Emil Boc a cerut ACIS să preia iniţiativa în ceea ce priveşte coordonarea pregătirii răspunsurilor la rapoartele de audit efectuate de Comisia Europeană cu privire la implementarea unor Programe Operaţionale.
De asemenea, ACIS va avea responsabilitatea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătăţirea mecanismelor de verificare a achiziţiilor publice referitoare la fondurile structurale.
Comunicatul Executivului arată însă că, la şedinţa de evaluare şi după trei ani de guvernare, premierul Boc încă nu era la curent cu atribuţiile specifice ale instituţiilor implicate în atragerea şi coordonarea fondurilor europene, după ce Comisia Europeană a sesizat deficienţe în acest sector, în România:

Având in vedere deficienţele semnalate de reprezentanţii Comisiei Europene, în urma misiunilor de audit efectuate cu privire la sistemul de management, verificare şi control a fondurilor europene pe componenta legată de achiziţiile publice, premierul a cerut clarificarea rolului concret pe care fiecare dintre structurile cu atribuţii de verificare trebuie să îl îndeplinească”, se arată în comunicatul Guvernului.
Miniştrii UDMR nici n-au venit la şedinţă
De la reuniunea comitetului interministerial pe fonduri europene, convocat de primul-ministru, au lipsit miniştrii UDMR, care au avut altceva de făcut joi.

Criticat de preşedintele Băsescu pentru rata scăzută a absorbţiei fondurilor UE, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a preferat să meargă joi la Târgu Mureş, unde a avut şi o conferinţă de presă în care a vorbit despre taxa auto şi certificatele de emisii poluante.

În timp ce Traian Băsescu şi Emil Boc discutau cu miniştrii, dar şi apoi, în timpul şedinţei pe fonduri europene, la guvern au fost vicepremierul Marko Bela şi preşedintele UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, dar aceştia nu au participat  la niciuna dintre discuţiile menţionate.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, nu a fost, joi, la Guvern, portofoliul acestuia fiind doar beneficiar al unor fonduri europene atrase de alte ministere, la Sănătate neexistând o autoritate de management pentru fonduri UE.
De la UNPR, nici ministrul Apărării, Gabriel Oprea, nu avea ce să caute joi la Guvern, însă pe la Palatul Victoria a trecut preşedintele partidului, Marian Sârbu, însă nu s-ar fi văzut cu Băsescu sau cu Boc.

Până la urmă, singura decizie care s-a conturat la comitetul pe fonduri europene a fost ca miniştrii să vină la şedinţa de guvern de miercurea viitoare cu rapoarte privind deficienţele în absorbţia fondurilor europene.
Situaţia absorbţiei efective de fonduri europene în România este critică, motiv pentru care recent preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso i-a trimis lui Boc o scrisoare – prezentată de cursdeguvernare.ro – prin care se arată ”foarte îngrijorat” de rata absorbţiei, care a ajuns la doar 3%.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.7.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Viktor Orban, despre impozitul minim global: Toxic pentru economia Ungariei

Iulian Soare

Impozitele mai ridicate ar fi “toxice” pentru economia Ungariei orientată spre export, a afirmat vineri premierul Viktor Orban, comentând iniţiativa internaţională vizând un impozit minim… Mai mult

Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Europa

AstraZeneca, obligată de instanță să livreze către UE dozele de vaccin anti-Covid asumate prin contract

Iulian Soare

Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze 50 milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid către cele… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult