miercuri

17 aprilie, 2024

5 decembrie, 2013

Procentul românilor aflați în risc de sărăcie a crescut în 2012 cu un punct procentual, până la 41,1% din populație, comparativ cu 2011, rezultate ce plasează țara tot pe locul doi în UE28, după Bulgaria, potrivit Eurostat (biroul european de statistică).

Anul trecut, 124,5 milioane de persoane, adică 24,8% din cetățenii europeni se aflau în risc de sărăcie şi excluziune socială. Acest indicator, AROPE, este o combinaţie boleană a trei subindicatori şi spune că persoanele aflate în risc de sărăcie se încadrează în cel puțin una din următoarele situații: au venituri sub pragul de sărăcie, sunt în stare de deprivare materială severă, sau trăiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii (şomeri, contracte pe perioadă redusă, fără carte de muncă etc.).

Bulgaria și România figurează pe ultimele locuri din UE, de când au fost incluse în statistica europeană. Anul trecut, unul din doi bulgari se aflau în această situație, iar în România 41,7% din populație trăia în risc de sărăcie și excluziune socială.


Pe categorii de vârste, 52,2% din copiii români se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială, 40,2% din adulți și 35,7% din persoanele în vârstă.

Situația diferă în Bulgaria, unde procentul cel mai mare apare la vârstnici (59,1%, cu 10 puncte procentuale peste procentul total la nivelul populației, de 49,3%.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Ele au fost urmate de Letonia (cu 36.6% din populație), Greece (34.6% din cetățeni), Lituania (32.5 %), Ungaria și Croația (aproape 32.0 %).

Procentele cele mai mici s-au înregistrat în Olanda (15.0 %), Cehia (15.4%) șiîn  Finlanda (17.2 %).


La nivel de Uniune, AROPE a crescut ușor, cu o,5 puncte procentuale, majorări mai mari producându-se în Grecia (cu 3,6 puncte procentuale) și Cipru – 2,5 pp. Letonia este singura țară unde a scăzut cu peste 1 pp, diminuarea fiind de 3,8 puncte procentuale.

Copiii și vârstnicii

Procentul copiilor aflați în situația aceasta a fost în 2012, la nivel UE, de 28,1%, mai mare decât rata totală (de 28,4%). AROPE era mai mare în cazul copiilor, decât pentru restul populației, în 20 din 26 de state membre pentru care au existat date pe 2012.

Situația copiilor este relativ mai bună decât a adulților în Danemarca, Germania, Estonia, Lituania, Slovenia și Finlanda.

Persoanele vârste sunt mai puțin expuse decât restul populației (19,3% dintre vârstnicii UE erau în risc de sărăcie și excluziune socială, comparativ cu media pe total populație.

Procentul persoanelor în vârstă din această categorie variază între 6,1% în luxemburg și 59,1%, în Bulgaria.

40.2 % din cetățenii europeni nu fac față cheltuielilor neașteptate

Indicatorul arată capacitatea gospodăriilor de a acoprii din propriile resurse cheltuieli neașteptate. Valoarea acestor cheltuieli este stabilită diferit, de la o țară la alta.

Ele variază între 1.639 de euro, în cazul Luxemburgului, și 105,8 de euro, pentru România.

În 2012, procentul gospodăriilor care se aflau în situația aceasta a fost de 40,2% din total, cu 2,1 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în 2011.

Cel mai mic procent de populație care nu are probleme cu acoperirea unor cheltuieli neașteptate l-a avut Belgia (25%), urmată de Luxemburg, Malta , Olanda și Suedia.

Procentele cel mai mari apar în Europa Centrală și de Est: peste 60% din bulgari, croați, letoni, lituanieni și unguri nu au disponibile sumele necesare acoperirii cheltuielilor neprevăzute.

Procentele au crescut semnificativ în 2012, comparativ cu 2011, în Portugalia (cu 6,8 puncte procentuale), Marea Britanie (6,2 puncte procentuale) și Grecia (6,1 pp).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: