joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 aprilie, 2013

Deficitul bugetului general consolidat înregistrat de România a coborât anul trecut sub limita de 3% impusă prin tratatul de la Maastricht, conform datelor oficiale communicate de Eurostat. Cu precizarea că este vorba despre contabilitatea europeană ESA 95, pe bază de angajamente deja asumate și nu de cifrele comunicate pe sistem cash ( 2,5%, potrivit plăților efectuate), conform uzanțelor naționale.

Astfel, am reușit să evităm de puțin plasarea în rândul statelor care au înregistrat deficit excesiv ( de 3% și peste 3% din PIB). Aceste state sunt în număr de 17, cu Spania (10,6%) și Grecia (10,0%) aflate în mare dificultate din punct de vedere al echilibrării finanțelor publice. Danemarca, Slovenia (ambele cu 4%), Belgia și Polonia ( ambele cu 3,9%), Malta (3,3%), Lituania (3,2%) și Italia (3%) au fost pe cale de a realiza intrarea sub limita impusă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De remarcat modificarea cu totul ieșită din comun a deficitului pe 2011 ( încă un minus de 1,3% față de valoarea calculată inițial, față de doar alte cinci state care au marcat creșteri relativ minore față de raportările de bază ca urmare a rectificării PIB, majoritatea situate la 0,2% – vezi cazurile Danemarcei, Franței sau Poloniei – cu un maxim de -0,6% în cazul Maltei.

Valorile de deficit pe anul 2012 pentru țara noastră sunt ceva mai bune decât cele înregistrate pentru ansamblul UE 27 ( 4% deficit bugetar) și Zona Euro (3,7%). Trebuie remarcat că acestea din urmă au rezultat în urma unor valori sensibil mai ridicate decât cele de la noi, atât pe partea de venituri ( 45,4% pentru UE 27 și 46,2% pentru ZE) cât și pe partea de cheltuieli (49,4% pentru UE 27 și 49,9% pentru ZE).

În pofida unei creșteri destul de consistente a datoriei publice în perioada crizei, la finele lui 2012 România figura pe locul al patrulea în rândul statelor membre UE ca pondere a acestei datorii în PIB, cu 37,8%. Mai bine decât noi stăteau Estonia ( 10,1%), Bulgaria (18,5%) și Luxemburg (20,8%) iar la polul opus se aflau Grecia (156,9%), Italia (127%), Portugalia (123,6%) și Irlanda (117,6%).

Cu o modificare în sus de circa un procent și jumătate în sus a datoriei publice înregistrată în ultimul trimestru din 2012, România figurează la media UE dar sub modificările ce au avut loc în Zona Euro (+2%). De remarcat că nouă state ( Irlanda, Bulgaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Austria, Malta, Danemarca și Belgia) au reușit să-și reducă ponderea datoriei publice în PIB în ultimul sfert al lui 2012.

Spania (+6,8%), Slovenia (+5,9%) și Grecia (+5,0%) sunt statele ce au acumulat cele mai mari datorii la finele anului trecut. Ele au contribuit decisiv la majorarea cotei de datorie guvernamentală pe ansamblul Zonei Euro, de la 90,0% la 90,6%. Pe ansamblul UE 27, creștere a fost marginală, de la 85,2% la 85,3%, ceea ce ar trebui să ne sugereze și trendul pe care să ne înscriem în viitorul imediat.Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: