10 aprilie, 2018

România a înregistrat al treilea deficit de cont curent ca mărime din UE, însă, raportat la mărimea economiei, ocupăm a doua poziție după Grecia.

Un număr de nouă state membre ale Uniunii Europene au înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut deficite de cont curent, cele mai mari fiind în Marea Britanie (minus 17,1 miliarde euro), Grecia (minus 2,8 miliarde euro) şi România (minus 1,4 miliarde euro), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

Raportat însă la mărimea economiei topul este condus de Grecia, cu un deficit de cont curent de 1,44% din PIB, urmată de România, cu 0,8% din PIB, și Marea Britanie, cu 0,65%, dar și cu o economie de 15 ori mai mare decât a României.

(Citiți și: ”Valentin Lazea / ADN-ul economic al României, citit în deficitul de cont curent (II). România în contextul european și global”)


În ansumblu ansamblu, UE 28 a înregistrat în trimestrul patru 2017 un excedent de cont curent de 63,5 miliarde euro (1,6% din PIB), mai puţin decât un surplus de 67,4 miliarde euro (1,8% din PIB) în trimestrul al treilea al anului trecut şi un surplus de 64,4 miliarde euro (1,7% din PIB) în trimestrul patru 2016.

În timp ce nouă state membre, printre care şi România, au înregistrat deficite de cont curent în ultimul trimestru al anului trecut, alte două state au avut un buget echilibrat iar numai puţin de 17 state membre au înregistrat excedent de cont curent, cele mai mari astfel de excedente fiind înregistrate în Germania (75,4 miliarde euro), Olanda (20,9 miliarde euro), Italia (15,6 miliarde euro) şi Irlanda (14,9 miliarde euro).

Deficitul de cont curent definește poziția unei țări ca datornică sau creditoare. Indicatorul arată balanța comercială, a serviciilor, datoriei sau creanțelor avute în raport cu celelalte țări.

Deteriorarea poziției de cont curent se traduce în dobânzi mai ridicate plătite la acoperirea serviciului datoriei publice.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: