joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2022

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021, o creştere de 43% în Uniunea Europeană (UE), România consemnând cel mai mare avans al preţurilor producţiei industriale în ritm anual după Irlanda, arată datele Eurostat.

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (97,4%), România (70,9%) și Bulgaria (68,3%).

Eurostat precizează că preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 115,4% al preţurilor la energie şi de o creştere de 20,1% a preţurilor bunurilor intermediare.


Anterior, Institutul Național de Statistică a transmis propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Faţă de iulie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în august cu 1,9%, conform datelor INS.

Datele Eurostat indică o inflație industrială lunară de 3,4% în luna august față de luna iulie, în timp ce media UE este de 4,9%.

Explozia prețurilor la energie provoacă efecte în lanț

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în majoritatea statelor membre, cu excepţia a trei ţări (Luxemburg, Portugalia și Cehia). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (28,4%), Bulgaria (12,5%) şi Ungaria (10,6%).


Şi în acest caz, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la energie, care au crescut cu 11,9%.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: