Gospodăriile din România au raportat printre cele mai bune rezultate la nivel european în ceea ce privește evoluția veniturilor în 2021, cu toate că se numără printre europenii care au beneficiat de cel mai redus sprijin guvernamental în contextul efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, 27% din gospodăriile din România, cu aproape zece puncte procentuale peste media UE, au precizat că au avut venituri mai mari în 2021, al treilea cel mai ridicat procent nivel de la nivel european, după cele din Cehia (34,8%), respectiv Suedia (32,3%), potrivit datelor Eurostat.
În același timp, dor 5,4% din gospodăriile din România s-au confruntat cu o scădere a veniturilor anul trecut, de aproape trei ori mai puțin decât media europeană, cel mai redus nivel din UE.
În 2021, 84% din populația UE locuia într-o gospodărie al cărei venit net fie a rămas stabil (66,5%), fie a crescut (17,5%) față de 2020. De cealaltă parte, 16% din populația UE a raportat o scădere a veniturilor.
Ponderea populației care a declarat o creștere a venitului gospodăriei a variat de la 4,9% în Italia la 34,8% în Cehia, în timp ce ponderea care a declarat o scădere a variat de la 5,4% în România la 27,6% în Cipru.
În 17 state membre UE, ponderea populației care a raportat o creștere a venitului a fost mai mare decât ponderea populației care a raportat o scădere. Diferența a fost de peste 10 puncte procentuale (pp) în 8 dintre aceste state membre.
Pe de altă parte, în nouă state UE, ponderea populației care a raportat o scădere a venitului a fost mai mare decât ponderea populației care a înregistrat o creștere.
Sprijin guvernamental limitat
Pe de altă parte, doar 3,5% din populația României a beneficiat în 2021 de sprijin financiar guvernamental în contextul pandemiei de COVID, al doilea cel mai redus nivel din UE, după cel din Ungaria (2%), conform datelor parțiale agregate de Eurostat.
O altă statistică îngrijorătoare se referă la procentul românilor care nu au beneficiat de ajutor medical, acesta fiind cel mai ridicat din UE.
***