27 aprilie, 2020

Sectorul turismului din Europa are nevoie de 375 miliarde de euro, din care 120 de milioane numai pentru investiții, pentru a se relansa în urma crizei generate de pandemia cu coronavirusul COVID-19, potrivit directorului European Travel Commission (ETC), Eduardo Santander.

European Travel Commission (ETC) este o organizaţie non-profit paneuropeană, care reuneşte încă din 1948 organizații reprezentative din domeniul ţărilor membre, acum în număr de 33, pentru a promova Europa ca destinaţie turistică pentru călătorii din ţările terţe.

„Uniunea Europeană estimează că sunt necesare aproximativ 255 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să relanseze industria şi aproximativ 120 de miliarde de euro pentru investiţii suplimentare, pentru a-i ajuta pe operatori şi antreprenori să-şi reia operaţiunile”, a declarat Eduardo Santander, într-un interviu acordat agenţiei portugheze de presă Lusa, citat de Jornal Economico.


Turismul a ajuns „practic la 10% din ce era”, ţinând cont de pierderile totale, produse din cauza restricţiilor impuse de statele membre pentru a ţine sub control pandemia, inclusiv limitarea călătoriilor între ţări, a spus oficialul ETC.

„Este în mod egal afectat întregul lanţ valoric din turism, totul este interconectat (…) de la vasele de croazieră, la alţi operatori şi, în special, până la liniile aeriene, toată lumea are pierderi uriașe, cu căderi de la 45% pentru operatorii aerieni, până la 70% pentru hoteluri şi restaurante”, a spus Eduardo Santander.

Actuala criză din turism se manifestă prin nivelul ridicat al şomajului, circa zece milioane de locuri de muncă fiind în pericol în Europa, în următoarele luni, dacă criza continuă. Situaţia este dramatică mai ales în ţări în care gospodăriile depind de turism, direct sau indirect. Şeful ETC dă ca exemplu ţara sa natală, Spania, şi Portugalia.

„Vorbim, de asemenea şi de mari companii, precum Lufhansa şi TUI, mari brenduri germane, printre alţii”, spune Eduardo Santander.


Cele mai afectate vor fi ţările unde turismul are un aport ridicat în PIB, precum Grecia, Portugalia, Spania şi Italia.

România este membră din anul 1998 în Comisia Europeană pentru Turism (ETC), prin Ministerul Turismului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: