joi

25 aprilie, 2024

17 martie, 2020

UPDATE: Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi un pachet de măsuri în valoare totală de 200 de miliarde de euro, însemnând împrumuturi, garanţii pentru credite, beneficii şi ajutor direct, pentru a limita impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei, scrie Agerpres.

Suma reprezintă circa 20% din PIB-ul ţării, a spus Sanchez într-un discurs televizat.

El a adăugat că guvernul va mobiliza 117 miliarde de euro pentru acest pachet, iar restul va veni de la companii private.


Printre măsuri se numără 100 de miliarde de euro reprezentând garanţii de credit sprijinite de stat şi linii de lichidităţi nelimitate pentru companii.

Numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în Spania a ajuns la 11.178, iar cel al deceselor cauzate de acest coronavirus la 491, a anunţat marţi şeful Centrului de alerte şi urgenţe sanitare spaniol, Fernando Sinon.

UPDATE: Estonia și Norvegia au notificat, marți, Bruxelles-ul, că introduc temporar controalele la frontieră pentru a limita răspândirea coronavirusului, transmite Ilsole24ore, care citează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Cele două state se alătură astfel Austriei, Ungariei, Cehiei, Danemarcei, Poloniei, Lituaniei, Germaniei și Elveției. Pe de altă parte, notificările din Franța și Spania nu au ajuns, dar după cum a explicat purtătorul de cuvânt, „contactele sunt continue”.


UPDATE:

Marea Britanie a schimbat strategia

Guvernul Boris Johnson a renunțat la ideea expunerii populației la coronavirus pentru a se crea imunizarea, și adoptă planuri ca „în timp de război”.

Persoanele în vârstă ar putea trece în izolare pentru o perioadă de trei-patru luni și este luată în calcul rechiziţionarea forţată a hotelurilor, spitalelor private şi altor clădiri.

Pub-urile, restaurantele și alte asemenea locații ar putea fi închise, măsură ce a generat critici dure din partea reprezentanților industriei.

Aproximativ un sfert de milion de persoane vor muri în Marea Britanie din cauza epidemiei de coronavirus dacă nu vor fi adoptate măsuri mai dure pentru protejarea populaţiei, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă,.

Echipa de răspuns la COVID-19 de la universitatea Imperial College London – care a oferit consultanţă miniştrilor – a atras atenţia că, în ciuda planurilor de „distanţare socială” stabilite de Guvern, sistemul public de sănătate (NHS) va fi „copleşit”.

Specialiştii au adăugat că astfel de măsuri ar trebui menţinute chiar şi 18 luni sau mai mult, până când un vaccin eficient va deveni disponibil.

Avertizarea a venit după ce Boris Johnson a prezentat luni măsuri fără precedent pe timp de pace, în încercarea de a se controla răspândirea COVID-19.

****

Știrea inițială:

Comisia Europeană permite închiderea granițelor interne, după ce mai multe state luaseră deja această măsură. Franța, Germania și Spania și-au înăsprit luni măsurile de combatere a coronavirusului, cu limitarea deplasărilor și închiderea inclusiv a parcurilor publice, anunțând în paralel susținerea companiilor afectate.

Singura țară din Europa fără niciun caz de Cov-19 era marți Muntenegru.

În top 10 cele mai afectate state din cele peste 110 țări ce au înregistrat infectări sunt din Europa, conform situației de marți dimineața:

  • China: 81.051 cazuri, 3.230 decese, 68.770 vindecări
  • Italia: 27.980 cazuri, 2.158 decese, 2.749 vindecări
  • Iran: 14.991 – 853 dead – 4.996
  • Spania: 9.942 – 342 – 530
  • Coreea de Sud: 8.320 – 75 – 1.137
  • Germania: 7.272 – 17 – 67
  • Franța: 6.650 – 148 – 12
  • SUA: 4.661 – 85 – 17
  • Elveția: 2.330 – 19 – 4
  • UK: 1.553 – 56 – 53

Spania a închis granițele luni, Germania a introdus controalele la graniță, Franța a anunțat luni seara o măsură similară. Cele mai multe state au cerut deplasările neesențiale ale locuitorilor și se restrânge treptat activitatea unităților de servicii, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor.

Franța – 45 de miliarde de euro pentru companii

Parisul va mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze, în contextul în care este de aşteptat ca economia franceză să se contracte cu 1% în acest an din cauza epidemiei cauzate de coronavirus, a anunţat marţi ministrul de finanţe francez Bruno Le Maire, scrie Agerpres.

”Nu dorim falimente”, a declarat Le Maire pentru postul de radio RTL.

Luni, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că guvernul său va garanta credite în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile să depăşească actuala criză provocată de epidemia COVID-19.

Scenariile din Marea Britanie

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu epidemia de coronavirus până în primăvara anului 2021, iar numărul persoanelor spitalizate în urma infecției cu noul virus ar putea ajunge la 7,9 milioane, se arată într-un document al Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, obținut de publicația The Guardian și preluat de Digi24.

Documentul sugerează că sistemul medical britanic este pregătit să trateze 80% de cazuri dintre britanicii infectați cu coronavirus.

Chris Whitty, consilierul principal al Guvernului pe probleme de Sănătate, a declarat anterior că această cifră reprezintă cel mai pesimist scenariu, însă numărul real se va dovedi mult mai mic.

„Cred că epidemia se va diminua în lunile de vară și ar putea reveni în noiembrie, așa cum se întâmplă cu gripa obișnuită sezonieră. În timp, această situație va deveni mai puțin severă, odată cu întărirea imunității ”, a declarat Paul Hunter, profesor al facultății de Medicină din cadrul Universității East Anglia.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: