marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2021

Finlanda a fost desemnată vineri ”cea mai fericită ţară din lume” – al patrulea an la rând, într-un clasament al fericirii în care România se află pe locul 46, între Kazahstan şi Kuwait, relatează News.ro, care citează AFP.

Europa domină puternic ”topul 10”, în care mai intră Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg şi Austria. Noua Zeelandă apare pe locul nouă, Belgia se clasează pe locul 20, iar Spania şi Italia pe locurile 27 şi, respectiv, 28.

Germania se clasează pe locul 13, Canada pe 14, Regatul Unit pe 17, Statele Unite pe 19, Franţa pe 21, Brazilia pe locul 35, Japonia 56, Rusia 77, iar China pe locul 84, potrivit clasamentului oficial al 150 de ţări, care ponderează datele din ultimii trei ani.


Autorii studiului sponsorizat de ONU – ”Raportul Mondial al Fericirii” -, publicat începând din 2012, folosesc sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care le este nivelul fericirii. Aceste răspunsuri sunt încrucişate apoi cu PIB-ul şi indici ai solidarităţii, libertăţii individuale şi corupţiei, în stabilirea unui scor de până la zece.

Afganistanul este cea mai nefericită ţară din lume cu un scor de 2,52, urmat de Zimbabwe, Rwanda, Botswana şi Lesotho. India este cea mai prost clasată mare putere, pe locul 139.

Printr-o comparare a datelor din 2020 cu cele din anii anteriori, în vederea identificării impactului pandemiei covid-19, autorii studiului relevă o ”frecvenţă a unor emoţii negative semnificativ mai mare” în aproximativ o treime din ţări.

Însă în 22 de ţări acest indicator a evoluat pozitiv, iar ”în mod surprinzător nu a existat, în medie, un declin al stării de bine în evaluarea pe care o fac oamenii propriilor vieţi”, se declară uimit John Helliwell, unul dintre autori, citat în studiu.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”O posibilă explicaţie este faptul că oamenii văd covid-19 ca pe o ameninţare comună şi exterioară, care dăunează întregii lumi şi care a antrenat un mai mare simţ al solidarităţii şi empatiei”, consideră acest expert.

În pofida iernilor sale lungi şi unei reputaţii a locuitorilor săi care sunt consideraţi prea puţin expansivi, eventual solitari, Finlanda beneficiază de un nivel de trai foarte înalt, de servicii publice performante, de o vastă natură cu păduri şi lacuri şi se clasează totodată foarte bine în privinţa solidarităţii şi în lupta împotriva sărăciei şi inegalităţilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: