Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

Eurogrup reia negocierile cu Grecia. Summitul UE a fost amânat. Germania propune 5 ani de Grexit

de Victor Bratu 12.7.2015

greece_bankMiniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare.

Eurogroup se reunește din nou duminică, iar summitul extraordinar al liderilor UE a fost amânat în lipsa soluției pentru Grecia.

O rezolvare temporară a fost propusă sâmbătă de ministrul german de Externe, Wolfgang Schaeuble, care susține că Grecia ar trebui să iasă din Zona Euro pe o perioadă de 5 ani.

Grecia are o problemă de credibilitate

“Ne-am amânat întâlnirea şi vom continua mâine la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)”, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, după aproximativ nouă ore de negocieri “foarte dure”, în opinia unor diplomaţi, relatează DPA în pagina electronică.

Înainte de reuniune, o serie de miniştri şi-au exprimat scepticismul în legătură cu faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis. Încrederea între cele două părţi a fost erodată grav în cursul celor cinci luni de negocieri tensionate asupra unui nou program de salvare.

“Problema credibilităţii şi încrederii a fost discutată şi, desigur, problemele financiare implicate”, a declarat Jeroen Dijsselboem. El a subliniat că negocierile sunt “în continuare foarte dificile, dar se lucrează încă”.

Ziua de duminică a fost stabilită ca termen-limită, în contextul în care liderii UE ar fi trebuit să se întălnească în aceeași zi, după-amiază, pentru a stabili viitorul curs al Greciei.

Summit-ul extraordinar al liderilor țărilor membre ale Uniunii Europene a fost însă amânat, în așteptarea unei decizii a miniștrilor de Finanțe din Zona Euro privind Grecia, a anunțat președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

Propunerea Germaniei: un Grexit temporar

Temeri cu privire la faptul că ţara ar putea să intre în faliment şi să iasă din zona euro au reînviat.

Părăsirea blocului monedei europene comune de către Grecia – cunoscută şi ca “Grexit” – a fost mult timp un subiect tabu, însă un ziar german a scris că această opţiune a fost prezentată în mod oficial de către ministrul german de Externe Wolfgang Schaeuble.

Ministrul german a transmis acest document de poziţie şi altor state din zona euro care consideră planul de reforme al Greciei inadecvat şi afirmă că singura opţiune a Atenei este să-şi îmbunătăţească propunerile sau să iasă din zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, scrie ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia care urma să apară duminică.

Propunerea a fost coordonată cu cancelarul german Angela Merkel, au declarat, sub protecţia anonimatului, surse, pentru DPA.

1

Comentariile germane după negocierile purtate în Eurogroup conțin ideea unui exit temporar. Click pentru mărire

Germania este sceptică în privinţa faptului că o în Grecia poate avea loc o “schimbare culturală” din nevoia unei reforme ample, a declarat un oficial UE sub protecţia anonimatului.

Peste zece state din zona euro se află printre sceptici, în timp ce Franţa şi alte câteva state susţin Grecia, a spus sursa citată. Din zona monedei unice fac parte, în total, 19 state.

Cum a primit Eurogroup propunerile Atenei

Criza greacă a lăsat Atena fără ajutor internaţional şi clătinându-se la marginea prăpastiei falimentului.

Însă ea poate redobândi accesul la fondul de salvare al zonei euro doar după ce ajunge la un acord asupra reformelor economice cu creditorii.

Mulţi miniştri au declarat că nu mai pot crede Grecia pe cuvânt că va implementa reforme economice.

“Timp de cinci ani, am avut de-a face cu asemenea liste (de reforme) care ne-au fost transmise, însă implementarea măsurilor nu a avut loc niciodată”, a declarat ministrul austriac al Finanţelor Hans Joerg Schelling, subliniind că Guvernele elene anterioare au eşuat să se ridice la nivelul promisiunilor.

“Numeroase Guverne, inclusiv al meu, sunt profund îngrijorate cu privire la angajamentul Guvernului grec”, a declarat secretarul de stat olandez Eric Wiebes, notând că reformele propuse de această dată sunt exact cele respinse prin referendumul din Grecia cu mai puţin de o săptămână în urmă.

O serie de miniştri au insistat asupra nevoii de mai multă “substanţă” în planurile greceşti de reformare. Există îngrijorări în legătură cu faptul că Atena a lucrat la reforme în baza unor propuneri anterioare din negocieri, în contextul în care, între timp, situaţia s-a schimbat.

“Propunerea înaintată este veche, ca o supă reîncălzită, dar fără consistenţă”, a declarat ministrul leton al Finanţelor Janis Reirs pentru postul naţional leton de radio.

“Pe hârtie nu este suficient de bine”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului. “Şi chiar dacă este bine pe hârtie, tot mai avem o întrebare: chiar se va întâmpla?”, a subliniat el.

În prezent este examinat un plan de salvare în valoare de 76 de miliarde de euro, care i-ar permite Greciei un excedent primar. Ar fi cel de al treilea pachet oferit Greciei în decurs de cinci ani.

Eşecul reuniunii constrastează puternic cu optimismul care a predominat înaintea negocierilor, după ce propunerile elene de reformă au obţinut susţinerea prudentă a creditorilor şi aprobarrea Parlamentului grec.

Între propuneri se află eliminarea scutirilor de TVA pentru insulele greceşti şi creşterea TVA-ului pentru restaurante, alimente de bază, hoteluri şi apă.

Grecia a promis, de asemenea, că va elimina o “subvenţie de solidaritate” acordată pensionarilor şi că va ridica vârsta de pensionare la 67 de ani.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.7.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Mass-media și politicienii să evite senzaționalul

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult