duminică

19 mai, 2024

25 martie, 2020

Miniștrii de Finanțe ai statelor membre din Zona Euro nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei strategii generale europene de luptă împotriva efectelor provocate de pandemie asupra economiei.

Miniștrii au avut marți o videoconferință în care au discutat eventuale măsuri suplimentare anticriză, solicitate de câteva guverne care doresc să reasigure investitorii și mediul de afaceri că Uniunea va găsi un răspuns comun în fața pericolului de gripare generală a economiilor.

Statele din sudul Europei au cerut și au sperat că la această reuniune să fie aprobate fie noi linii de credit susținute de Fondul de salvare al Zonei Euro, fie așa-numitele ”coronabonds” dar, scrie Politico, state, între care Germania și Olanda, au respins propunerile.


”Mai avem mult de muncă, asta a fost concluzia serii”, a declarat reporterilor portughezul Mário Centeno, care a precizat: ”Mandatul pe care îl vom primi de la liderii politici va fi crucial pentru a avansa cu discuțiile”.

Rezolvarea acestui blocaj revine deci liderilor statelor membre, care au planificată miercuri o reuniune online a Consiliului UE.

La reuniunea de marți a Eurogrup, ideea activării Mecanismului de Stabilitate European (ESM) are mai mulți adepți decât propunerea de emitere de ”coronabonduri”, a mai precizat Mário Centeno.

Președintele mecanismului, Klaus Regling, afirmă că există suport pentru emiterea unor linii de credit de până la 2% din PIB-ul statului care solicită creditul, dar linia de finanțare va fi condiționată de modul în care respectivul guvern ar putea utiliza banii.


”Fiecare stat membru trebuie să decidă singur dacă solicită finanțarea, nu se va decide nimic la modul general”, a mai spus Klaus Regling.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: