Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Eurogrup, blocaj în identificarea strategiei economice comune anti-coronavirus
de Iulian Soare , 25.3.2020
Miniștrii de Finanțe ai statelor membre din Zona Euro nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei strategii generale europene de luptă împotriva efectelor provocate de pandemie asupra economiei.
Miniștrii au avut marți o videoconferință în care au discutat eventuale măsuri suplimentare anticriză, solicitate de câteva guverne care doresc să reasigure investitorii și mediul de afaceri că Uniunea va găsi un răspuns comun în fața pericolului de gripare generală a economiilor.
Statele din sudul Europei au cerut și au sperat că la această reuniune să fie aprobate fie noi linii de credit susținute de Fondul de salvare al Zonei Euro, fie așa-numitele ”coronabonds” dar, scrie Politico, state, între care Germania și Olanda, au respins propunerile.
”Mai avem mult de muncă, asta a fost concluzia serii”, a declarat reporterilor portughezul Mário Centeno, care a precizat: ”Mandatul pe care îl vom primi de la liderii politici va fi crucial pentru a avansa cu discuțiile”.
Rezolvarea acestui blocaj revine deci liderilor statelor membre, care au planificată miercuri o reuniune online a Consiliului UE.
La reuniunea de marți a Eurogrup, ideea activării Mecanismului de Stabilitate European (ESM) are mai mulți adepți decât propunerea de emitere de ”coronabonduri”, a mai precizat Mário Centeno.
Președintele mecanismului, Klaus Regling, afirmă că există suport pentru emiterea unor linii de credit de până la 2% din PIB-ul statului care solicită creditul, dar linia de finanțare va fi condiționată de modul în care respectivul guvern ar putea utiliza banii.
”Fiecare stat membru trebuie să decidă singur dacă solicită finanțarea, nu se va decide nimic la modul general”, a mai spus Klaus Regling.