vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2016

tsakalos
Ministrul grec de Finanțe Euclid Tskalotos a convins Eurogroup după 11 ore de discuții

După discuții-maraton purtate la Bruxelles începând de marți, Grecia a reușit să convingă Eurogroup să deblocheze o tranșă de 10,3 miliarde euro din împrumutul decis pentru salvarea economiei elene.

După 11 ore de discuții, cei 19 miniștri de finanțe au agreeat inclusiv ideea unei posibile discuții pentru restructurarea datoriilor Greciei, concesie care a fost făcută mai mult pentru a menține FMI în continuare în echipa de finanțatori.

Acordul celor 19 membri ai Eurogroup a fost posibil, anunță miercuri BBC, în urma constatării că Grecia respectă planul de reformă economică.


Ministerul Finanțelor de la Atena avea nevoie de acestă tranșă din împrumut pentru a onora plățile scadente către creditori din luna iulie.

Restructurarea datoriilor Greciei a fost o condiție esențială impusă Eurozonei de către FMI, care a constatat în special opoziția Germaniei în această chestiune.

”Am ajuns la un acord major în ceea ce privește Grecia, acord care ne permite să intrăm într-o fază nouă a programului de asistență financiară”, a anunțat miercuri președintele Eurogroup,  Jeroen Dijsselbloem, care a precizat că ștergerea din datorii se va produce ”în mod progresiv”.

Revizia acordului cu Grecia, încheiat în august 2015, este prima a celui de-al treilea program de bailout de care beneficiază acest stat.


Cu două zile înaintea reuniunii de la Bruxelles, duminică, Parlamentul de la Atena a votat un nou pachet de reforme economice, care conține noi creșteri de taxe și accize, noi reduceri de cheltuieli guvernamentale și constituirea fondului de privatizare.

Decizia din Parlament a fost contestată în stradă, prin ample manifestații organizate la Atena.

FMI trebuie să decidă în board dacă participă în continuare la bailoutul Greciei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Organizația financiară de la Washington consideră nesustenabilă datoria publică a Greciei, ajunsă acum la 180% din PIB.

grecia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: