Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare

Digitalizarea și modernizarea administrației fiscale, o preocupare care generează investiții tot mai semnificative la nivel global, ar putea fi soluția salvatoare a consolidării fiscale din… Mai mult›
19.01.2021
Prognoza pe 2 ani, pe care se face Bugetul acum: indicatori, sectoare, curs – observații

A apărut prognoza de iarnă 2021, utilizată potrivit Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză pentru bugetul pe anul în curs. Era și mai utilă, ca… Mai mult›
18.01.2021
De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Euractiv: Bulgaria, suspiciuni că raportează la Bruxelles “date viciate” privind balanța de plăți
de Iulian Soare , 28.2.2020
Eurostat și de Comisia Europeană au fost informate că Bulgaria raportează “date viciate” privind balanța de plăți și a creșterea economice, scrie Euractiv.
Problema a fost semnalată pentru prima dată de un parlamentar bulgar, Rumen Gechev, care punea sub semnul îndoielii datele prezentate de Institutul Național de Statistică al țării. Ulterior, Banca Națională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de erori și omisiuni în datele privind balanța de plăți de anul trecut.
Valoarea erorii ar fi de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul țării, fiind astfel nevoie de o corectare mai mult decât drastică. Cea mai mare parte din această sumă ar fi pusă pe seama raportării referitoare la produse petroliere, scrie Euroactiv.
La Bruxelles, problema a fost sesizată de Maya Manolova, lider al mișcării civice Rise Bulgaria. Tot ea i-a informat și pe comisarul european pentru economie și pe directorul general al Eurostat și le-a semnalat că INS-ul bulgar încă nu a publicat datele reale și continuă să difuzeze informații false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creștere economică accelerată.
Dacă suspiciunile se vor confirma, a explicat Rumen Gechev, creșterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8 – 1%, comparativ cu estimările optimiste actuale, de 3,7%.
Potrivit acestuia, premierul Boyko Borissov și ministrul de Finanțe Vladislav Goranov au fost informați despre această problemă, dar au ignorat-o.
Uniunea Europeană a avut probleme de acest gen cu statisticile elene, în urmă cu mai bine de 15 ani, când Atena a fost obligată să recunoască manipularea statisticilor. Dacă se dovedește că Bulgaria și-a măsluit statisticile, drumul său către zona euro ar putea fi compromis.