Eurostat și de Comisia Europeană au fost informate că Bulgaria raportează „date viciate” privind balanța de plăți și a creșterea economice, scrie Euractiv.
Problema a fost semnalată pentru prima dată de un parlamentar bulgar, Rumen Gechev, care punea sub semnul îndoielii datele prezentate de Institutul Național de Statistică al țării. Ulterior, Banca Națională a Bulgariei a recunoscut că a existat o cantitate record de erori și omisiuni în datele privind balanța de plăți de anul trecut.
Valoarea erorii ar fi de 3,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 6% din PIB-ul țării, fiind astfel nevoie de o corectare mai mult decât drastică. Cea mai mare parte din această sumă ar fi pusă pe seama raportării referitoare la produse petroliere, scrie Euroactiv.
La Bruxelles, problema a fost sesizată de Maya Manolova, lider al mișcării civice Rise Bulgaria. Tot ea i-a informat și pe comisarul european pentru economie și pe directorul general al Eurostat și le-a semnalat că INS-ul bulgar încă nu a publicat datele reale și continuă să difuzeze informații false, care, potrivit ei, au fost folosite pentru a sugera o creștere economică accelerată.
Dacă suspiciunile se vor confirma, a explicat Rumen Gechev, creșterea economiei bulgare ar fi de doar 0,8 – 1%, comparativ cu estimările optimiste actuale, de 3,7%.
Potrivit acestuia, premierul Boyko Borissov și ministrul de Finanțe Vladislav Goranov au fost informați despre această problemă, dar au ignorat-o.
Uniunea Europeană a avut probleme de acest gen cu statisticile elene, în urmă cu mai bine de 15 ani, când Atena a fost obligată să recunoască manipularea statisticilor. Dacă se dovedește că Bulgaria și-a măsluit statisticile, drumul său către zona euro ar putea fi compromis.