joi

25 aprilie, 2024

20 martie, 2019

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi seara, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar „taxa pe lăcomie” se va schimba în „stimulent pentru hărnicie”, scopul urmărit fiind ca băncile să finanţeze economia reală. Eugen Teodorovici a mai declarat că în aprilie Guvernul ar putea aproba amnistia fiscală.

Ministrul Finanțelor a subliniat că în viitor vor mai fi și alte modificări ale legislației, iar acestea vor fi făcute doar după discuții cu mediul de afaceri. „Singurul caz a fost al Ordonanței 114”, a subliniat Teodorovici, referindu-se la modificările care au afectat mediul de afaceri și care n-au fost discutate cu aceștia.

Ministrul a susținut că în cazul OUG 114/2018 s-a procedat astfel, deoarece erau foarte multe presiuni să nu fie adoptată.

Despre taxa impusă sistemului bancar


„Am promis că, până la final de luna martie, se face o modificare a acestei ordonanţe. Partea de bănci, mâine dimineaţă, am o discuţie la Ministerul de Finanţe cu reprezentanţi ai sistemului bancar, am avut şi azi cu colegi de la Banca Naţională. Mâine, eu zic că închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, îşi asumă că vor finanţa economia noastră reală, care are nevoie de finanţare, atunci inclusiv taxa…”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a susţinut că mecanismul va fi atât de flexibil, încât la final taxa poate fi zero.

„Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca şi taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanţat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero, pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o”, a precizat  Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că bancherii au bonusuri foarte mari și nu îi interesează situația băncii, a cărui faliment poate afecta economia.

Despre taxele la energie și comunicații


Restul modificărilor la OUG 114/2018 vor fi anunțate de ministrul Comunicațiilor și de ministrul Energiei în perioada următoare, conform ministrului Finanțelor. „Aceasta este și ideea: să nu plătiți mai mult pe metru cub de gaz sau telefonie. Aici este lupta”, a completat Teodorovici, care a menționat că în ceea ce privește nivelul ratelor bancare va exista o reduce până la finalul acestui an, dar poate estima cât.

Despre o iminentă amnistie fiscală

Ministrul Finanţelor a anunţat marți că, în aprilie, ar urma ca Guvernul să aprobe o amnistie fiscală.

„Vine amnistia fiscală pentru companiile publice şi pentru cele private şi această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri”, a declarat Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă va fi valabilă şi pentru firmele aflate în insolvenţă, el a răspuns: „Va fi valabilă pentru tot ce înseamnă… şi pentru cei care sunt în eşalonări şi reeşalonări”.

„În aprilie eu vreau să putem să o dăm în Guvern. (…) Pentru o companie de stat e singura şansă şi unica probabil să poţi să o readuci în economie ca un actor activ”, a spus Eugen Teodorovici, care a susținut că problema nu se pune câți bani va pierde statul prin această amnistie, ci „eu, stat, am vreo șansă să recuperez?”.

„O să aveți o situație în Nota de fundamentare, pentru că aceste calcule se fac. Noi avem inclusiv mai multe variante de eșalonare, pentru că am spus că eșalonarea trebuie făcută într-o perioadă care să permită firmei să facă cu adevărat businessul pentru care a fost înființată, să-și poată plăti obligațile față de terți și, într-un final, să poată să dea și statului o parte pe care pate să o dea din principalul care rămâne. Aceasta să fie o perioadă atât de lungă, încât să permită un astfel de comportament în piață”, a precizat Eugen Teodorovici.

Despre Pilonul II

”Joi o să am o discuţie cu cei de la Pilonul II. Mâine o să mai primesc nişte date, nişte informaţii şi de la ASF, pentru că am cerut mai multe elemente şi de la cei care administrează pensiile din România. Sper să ajungem, joi, la un consens”, a mai afirmat Eugen Teodorovici la TVR 1.

El a menționat că două probleme au fost ridicate de administratorii fondurilor Pilon II: mărimea capitalului, respectiv majorarea contribuției la capital care trebuie să fie făcută în acest an.

„Şi am spus «Hai să vedem cum puteţi să veniţi către România şi să investiţi în economie», în proiecte public-private, pe bursă, în acţiuni necotate, să dau un exemplu, să investiţi în România. Pe măsură ce voi investiţi, această condiţie scade. Exact ca la bănci. De ce să nu fie de-acord? Ideea este să mărim foarte mult aria în care pot să investească, pentru că România are nevoie”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a reamintit că noua legislație prevede că unii contribuabili pot opta dacă rămân la Pilonul II sau se reîntorc la Pilonul 1: „Nu este afectat Pilonul II în niciun fel, doar se creează această posibilitate de a opta. Este normal să poată omul să opteze. Dacă vrea să se ducă la Pilonul I, pentru că vede că randamentul de la Pilonul II nu este cel aşteptat, să poată să opteze, să zică „Mă duc, măcar sunt sigur, la stat, pentru că statul n-a dat niciodată faliment, niciodată n-a avut probleme de plată a pensiilor, le-a plătit, cu toate că domnul președinte spune că nu sunt bani. Statul își plătește obligațiile”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: