vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2021

Deși nu are frontieră cu Belarus, Estonia a început construcția unui gard din sârmă ghimpată pe toată lungimea graniței cu Rusia, considerând că în context regional există un risc ridicat de trecere ilegală a frontierei.

Guvernul estonian a convocat miercuri 1.700 de militari în rezervă în cadrul unui exercițiu neanunțat care va include ridicarea unei bariere de sârmă ghimpată de-a lungul tuturor celor 40 de km de graniță cu Rusia. Potrivit Reuters, decizia a fost luată în contextul intensificării crizei de la granița Poloniei cu Belarus.

UE a acuzat Belarus că aduce cu avionul mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa pe care-i împinge să traverseze granițele cu Polonia, Lituania și Letonia – state membre NATO și UE – ca răzbunare pentru sancțiunile pe care UE le-a impus asupra Minsk după ultimele alegeri prezidențiale. Belarus a negat în permanență că planifică intenționat valul de migrație către Polonia.


Vecinii UE ai Belarus, stat aliat al Rusiei, au avertizat în ultimele zile că confruntarea cu migranții poate degenera în confruntare armată, au declarat stare de urgență la granițele lor cu Belarus și au detașat în zonă forțe militare.

Estonia are o istorie geopolitică comună cu Lituania și Letonia și se confruntă cu probleme similare cu ale acestora chiar dacă nu are graniță comună cu Belarus.

Exercițiul militar neanunțat în prealabil urmează să dureze o săptămână și a fost convocat pentru a testa reacția rapidă lanțului de comandă al Armatei, a anunțat guvernul estonian.

”Ceea ce se întâmplă în Polonia, Lituania și Letonia reclamă întărirea urgentă a infrastructurii de frontieră din Estonia”, a anunțat public și Elmar Vaher, șef al Poliției și Gărzii de Frontieră.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: