vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 aprilie, 2020

Banca Mondială estimează că în 2020 va fi o scădere cu 20% a fluxului de bani pe care muncitorii emigranți îl trimit acasă – de la 554 de miliarde dolari, la 445 de miliarde dolari. Este cel mai mare declin din istoria recentă, transmite Euronews, preluat de Rador.

Această diminuare drastică a remiterilor ar putea accentua în unele țări din Europa de Est și din Balcani criza economică generată de Covid-19.

În Europa, în special Moldova, Kosovo, Ucraina, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru vor suferi pierderi, acolo unde remiterile așa-zișilor „gastarbaiteri” (muncitori migranţi) afectează mai mult de 10% din PIB.


Remiterile pentru economiile din sud-estul Europei provin în special din Italia, Germania și Austria, conform unui studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

În Albania și Croația, două economii puse deja la încercare de cutremurele recente, vistieriile naționale sunt deja în hemoragie, spune Euronews.

Diminuarea remiterilor va duce la scăderea consumului în țările de destinație

În plus, există și problema legată de „fuga creierelor”. În Europa Centrală și de Est, 20 – 30% din populație locuiește acum în străinătate. Deși, pe termen scurt, emigrarea are un efect pozitiv asupra ratei interne a șomajului, care a scăzut în ultimii ani, pe termen lung impactul asupra prezenței muncitorilor calificați este negativ, susține Anita Richter, analistă a Programului Regional pentru Europa de Sud-Est din cadrul OCDE: „Companiile care doresc să investească în Balcani au deja dificultăți în a găsi muncitori calificați. Pe termen lung, remiterile devastează piața internă a muncii”.

Când totul se va redeschide după criza de COVID-19, aceste țări vor fi, în mod paradoxal, și mai dependente de fluxurile de remiteri, deoarece investițiile străine directe vor scădea ulterior, scrie Banca Mondială într-un document publicat miercuri.


Totodată, reducerea remiterilor, explică Anita Richter, va duce la o scădere a consumurilor interne, întrucât acestea sunt utilizate de familii în principal pentru consum.

Ucraina și statele din afara UE, cel mai afectate și după deschiderea circulației

În termeni absoluti, Ucraina este țara care primește cele mai multe remiteri din Europa: aproape 16 miliarde de dolari în 2019, bani care provin în principal din Polonia (aproximativ două treimi din total), Cehia, Rusia, Statele Unite și Regatul Unit.

După izbucnirea pandemiei de COVID-19, mulți ucraineni care au lucrat în străinătate – aproximatuv 3-4 milioane – au avut dificultăți în a-și găsi locuri de muncă, și pentru că au existat controale stricte la frontieră, care au împiedicat mulți muncitori temporari și sezonieri să se deplaseze chiar și în țările vecine.

Unii dintre ei s-au întors în Ucraina, dar mulți au fost blocați în străinătate. Italia este a treia destinație cea mai populară în rândul ucrainenilor (11% din totalul muncitorilor migranți), după Polonia (40%) și Rusia (25%).

Ziarul „Il Piccolo di Trieste” estimează că numărul muncitorilor care s-au întors în țara natală pentru că au rămas fără muncă este în jur de 200.000 la Belgrad și 250.000 la București. „Șoferi, muncitori, îngrijitori, zidari și apoi mulți care lucrau ilegal în UE și au fost nevoiți să se întoarcă pentru că nu aveau asigurare medicală”.

Președintele sârb Aleksander Vučić i-a acuzat pe unii gastarbaiteri că s-au întors acasă, deși știau că erau bolnavi, „pentru a se putea trata gratuit”. Ca măsură de restricție, carantina pentru cetățenii care se întorc a fost prelungită de la 14 la 28 de zile.

Între timp, pe câmpurile agricole din toată Europa, se face simțită nevoia de forță de muncă din Europa de Est. Unele companii agricole din Germania și din Regatul Unit au organizat zboruri charter pentru a aduce agricultori români la cules de fructe și legume. La Londra, Berlin și Paris, guvernele au invitat șomerii să dea o mână de ajutor pe câmpuri.

Uniunea Europeană va avea nevoie de muncitori din Europa de Est imediat ce va începe reluarea activităților, iar primii care vor găsi un loc de muncă vor fi probabil cei care au un pașaport comunitar, precum românii și bulgarii, scrie Mihail Arandarenko, economist la Universitatea din Belgrad, în ziarul „Danas”.

Prin urmare, pentru alte state precum Serbia, Bosnia și Herțegovina, Moldova și Ucraina impactul va fi și mai mare.

Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD) definește „migranții și muncitorii mobili” drept „eroii nesărbătoriți ai celor 30 de ani de globalizare a pieţei bunurilor și serviciilor, care a început odată cu căderea Zidului Berlinului, în 1989”.

„Pentru oamenii din țările în curs de dezvoltare, diferența dintre supraviețuire și catastrofă ar putea fi viteza cu care va fi reluată acea conexiune vitală a remiterilor de la rudele cele mai înstărite care s-au mutat în străinătate”, scrie pe site-ul Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație. „În timp ce remiterile au rămas stabile, în mod surprinzător, chiar și după recesiunea din 2008, situația actuală este diferită”.

În trecut, remiterile au fost anticiclice. Adică: în perioade de criză și dificultăți, muncitorii trimiteau mai mulți bani acasă. La nivel mondial nu a existat niciodată o interdicție de mișcare atât de semnificativă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: