La obiect

Începe anul școlar. O analiză prin comparație a corpului profesoral

Începe un nou an de școală, iar preocuparea generală este starea școlilor, începând de la toaletele din curte până la autorizațiile ISU. Începe școala și… Mai mult

08.09.2019

La obiect

Document / Ministerul Finanțelor – strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale. Guvernul va orienta împrumuturile spre moneda națională

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va informa luni guvernul în legătură cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2019-2021, document din care… Mai mult

08.09.2019

Interviu

Interviu: A Patra Revoluție Industrială și deglobalizarea. Surprinzătoarele avantaje, inclusiv militare, ale națiunilor mici

Textul de mai jos este un rezumat al interviului acordat CRONICILOR Curs de guvernare (publicație exclusiv print) nr. 97.  Colonelul Thomas X. Hammes, senior research fellow… Mai mult

06.09.2019

Chestiunea

Industria, Agricultura și Finanțele – contribuție zero la creșterea de 4,7% a PIB pe S1

După analizarea datelor semnal, Institutul Național de Statistică a confirmat valorile iniţiale de 4,7% brut şi 4,8% ajustat cu sezonalitatea pe primul semestru al anului… Mai mult

06.09.2019

Cronicile

Eșec al negocierilor de la Moscova – eșec al coordonării UE cu SUA la conferința de la Muenchen: confruntare și lipsă de soluții. Reluarea discuțiilor pentru ”evitarea războiului total”

de Anne-Marie Blajan 7.2.2015

merkel-putin-hollande - moscovaCele mai mult de 5 ore de discuţii de vineri seara de la Moscova, dintre Angela Merkel, Francois Hollande şi Vladimir Putin nu au dus la niciun rezultat prin care să se pună capăt conflictului din estul Ucrainei. Cei trei au convenit însă să continue pe calea diplomatică, în speranţa că în câteva zile se va ajunge la un acord de încetare a focului.

Niciunul dintre lideri nu a comenat după întâlnire nimic, însă primele informaţii au venit din partea purtătorului de cuvânt al cancelarului Merkel, care a spus că “a existat un schimb de opinii constructiv şi substanţial cu preşedintele Putin”.

(Citiți și: ”Planul de pace Merkel-Hollande: Mai multă autonomie pentru separatişti şi controlul asupra teritoriilor cucerite în ultima vreme. Liderii europeni discută la Moscova cu preşedintele Putin”)

Discuţiile au avut loc doar între cei trei lideri, niciun membru al vreunei delegaţii neparticipând la ele.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a afirmat, la rândul său, că discuţia a fost “constructivă”. Însă cei trei lideri au stabilit să se mai consulte la telefon duminică, pentru că este în lucru un document comun pentru implementarea acordului de la Minsk din septembrie.

Angela Merkel: Nu sunt sigură că discuţiile vor funcţiona

Întoarsă în Germania, Angela Merkle a arătat sâmbătă că este neclar dacă iniţiativa franco-germană discutată cu Vladimir Putin va funcţiona.

“După discuţiile de ieri de la Moscova pe care preşedintele francez şi cu mine le-am avut, succesul este neclar. Dar atât eu, cât şi preşedintele francez ne-am spus că merita încercat. Datorăm asta poporului ucrainean”, a afirmat cancelarul la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Liderul francez a calificat iniţiativa ca “o ultimă şansă dată păcii”. “Dacă nu reuşim să găsim nu doar un compromis, ci un acord de pace durabil, cunoaştem perfect scenariul care va fi. Şi are un singur nume: război”, a spus şi Francois Hollande.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, crede că planul de pace franco-german “ar putea funcţiona”. El se află la Munchen, unde a avut discuţii cu Angela Merkel şi Joe Biden privind găsirea unei soluţii.

SUA avertizează asupra intenţiilor Rusiei şi susţine dreptul Ucrainei de a se apăra

Între timp, prezent la Munchen, vicepreşedintele american Joe Biden a afirmat că Vladimir Putin vrea să schimbe graniţele Europei. Şi tocmai de aceea, Ucraina are dreptul de a se apăra.

(Citiți și: ”România pe radarul NATO: un comandament şi un cartier general regional pe teritoriul ţării noastre”)

“Vom continua să acordăm Ucrainei asistenţă pentru securitate, nu să încurajăm războiul, ci să îi permitem Ucrainei să se apere. (…) Nu credem într-o soluţie militară în Ucraina. Dar permite-mi să fiu cât se poate de clar: nu credem că Rusia are dreptul să facă ceea ce face. Credem că trebuie să încercăm să ajungem la o soluţie onorabilă de pace. Şi mai credem că poporul ucrainean are dreptul să se apere”, a afirmat vicepreşedintele SUA sâmbătă.

Divergenţe între UE şi SUA privind livrarea de arme Ucrainei

În timp ce premierul Arseni Iaţseniuk pledează pentru acordarea de arme Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea rusă, UE şi SUA au opinii divergente referitor la acest subiect.

Angela Merkel a avertizat sâmbătă că trimiterea de arme pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva separatiştilor nu va rezolva criza şi va pune doiar gaz pe foc. O poziţie exprimată vineri de un alt membru al cabinetului de la Berlin, ministra Apărării.

“Înţeleg dezbaterea dar cred că mai multe arme nu vor duce la progresele de care are nevoie Ucraina. Problema este că nu pot vedea o situaţie în care o armată ucraineană mai bine echipată l-ar convinge pe preşedintele Putin că ar putea pierde confruntarea militară”, a spus Angela Merkel, bun cunoscător al liderului de la Kremlin.

O replica dată cancelarului Merkel a venit de la senatorul republican Lyndsey Graham, care a apreciat eforturile diplomatice ale liderului german, dar a subliniat ineficienţa lor. “Puteţi merge la Moscova până vă albăstriţi, dar, dragi prieteni europeni, nu funcţionează”, a afirmat acesta.

Generalul Philip Breedlove, comandatul forţelor NATO din Europa, susţine şi el ideea înarmării armatei ucrainiene. “Nu cred că trebuie să eliminăm total posibilitatea unei opţiuni militare”, a spus acesta, adăugând că nu se pune problem trimiterii de trupe, ci doar de arme şi dotare.

Replica Moscovei

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se află şi el al Munchen, unde a acuzat din nou Occidentul de agravarea situaţiei din Ucraina.

“Sunt apeluri din ce în ce mai insistente de susţinere a militarizării Ucrainei, de a alimenta Ucraina cu arme letale şi de a o băga în NATO. Această poziţie nu face decât să exacerbeze tragedia din Ucraina”, a avertizat acesta.

Preşedintele Putin a vorbit şi el sâmbătă şi a afirmat că Rusia nu caută un război cu nimeni, dar că ordinea mondială în care un lider să le spună celorlalţi ce să facă nu place Moscovei.

“Este o încercare clară de a ne împiedica dezvoltarea, prin diferite mijloace. Este o încercare de a perturba ordinea mondială existentă… cu un lider incontestabil care vrea să rămână aşa, crezând că i se permite orice, în timp ce ceilalorlalţi li se permite doar ce el le dă voie şi ce este în interesul lui”, a spus preşedintele Putin, într-o retorică de război rece.

“O astfel de ordine mondială nu convine Rusiei. Dar nu vom declanşa un război împotriva nimănui, vom coopera cu toată lumea”, a adăugat preşedintele Vladimir Putin.

Reluarea discuțiilor Merkel – Hollande – Poroșenko – Putin , pentru ”evitarea războiului total”

Un summit ce va reuni Franța, Germania, Rusia și Ucraina este prevăzut pentru miercuri la Minsk, în capitala belarusă, într-o nouă încercare de a găsi o soluție pentru conflictul din estul ucrainean și a evita astfel ”un război total”, a anunțat cancelaria germană într-un comunicat dat publicității după o conferință telefonică ce a avut loc duminică între liderii celor patru țări, transmite AFP citată de AGERPRES.

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat, potrivit TASS, că o reuniune cu cancelarul german Angela Merkel și cu omologii săi de la Paris și Kiev, respectiv Francois Hollande și Petro Poroșenko, urmează să aibă loc la 11 februarie la Minsk, dacă ei vor reuși până atunci să cadă de acord ”asupra unor puncte” legate de planul de pace pentru Ucraina.

Înainte de reuniunea de miercuri de la Minsk, o întâlnire la nivel de miniștri adjuncți de externe din cele patru țări va avea loc luni la Berlin, a indicat o sursă diplomatică rusă, citată de TASS.

Potrivit comunicatului cancelariei germane, ”semnatarii acordurilor de la Minsk” din septembrie anul trecut intenționează, de asemenea, să se întâlnească până miercuri la Minsk. Este vorba de reprezentanții OSCE, Rusiei și Ucrainei, precum și de cei ai liderilor separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.2.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Exit-poll alegeri Israel – Likud, partidul lui Netanyahu, se clasează pe locul 2

Iulian Soare

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benjamin Gantz, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată partidul Likud… Mai mult

Europa

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Adrian N Ionescu

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii… Mai mult

Stiri

Primăria Generală împrumută 574 milioane lei ca să refinanțeze datoria publică locală

Vladimir Ionescu

Consiliul Municipal au adoptat în şedinţa de marţi un proiect care prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile în valoare totală de până la 574.869.000… Mai mult

Stiri

Parchetul General verifică toate dosarele de dispariție de persoane înregistrate în ultimii 10 ani

Vladimir Ionescu

Parchetul General derulează cea mai amplă operațiune de control din istoria Ministerului Public. Sunt verificate, a anunțat procurorul general interimar, Bogdan Licu, toate dosarele, instrumentate… Mai mult

Stiri

Guvernul a făcut lista cu 116 proiecte din marile investiții finanțate din Fondul Suveran. Valoarea acestora – 2 mld. lei

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat, marți, primele 116 proiecte finanțate prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), cu o valoare totală de circa două miliarde de… Mai mult

Stiri

Ana Birchall repetă: Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale ”în această formă”

Vladimir Ionescu

Grupul de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justiției a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților. ”Sunt două concluzii destul… Mai mult

Stiri

Alegeri legislative în Israel – sondajele arată egalitatea principalelor 2 partide

Iulian Soare

Israelienii votează marţi în alegeri legislative dur disputate, în care se înfruntă premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat la putere de un deceniu, şi fostul… Mai mult