vineri

29 martie, 2024

5 februarie, 2015

nato masa rotundaMiniştrii Apărării din ţările NATO au decis joi crearea unei reţele de comandament în estul Europei şi dublarea efectivelor forţeide reacţie rapidă pentru a proteja regiunea în faţa oricărei ameninţări din partea Rusiei.
Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că măsura reprezintă „cea mai mare întărire a apărării colective” de la sfârşitul războiului rece.

Măsurile aprobate de miniştri prevăd:

  • creşterea numărului de militari din forţa de reacţie rapidă de la 13.000 la 30.000, mai mult decât dublarea lor
  • o forţă de reacţie ultrarapidă, un vârf de lance de 5000 de oameni, pregătiţi să acţioneze în 48 de ore
  • Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Spania vor asigura pe rând comanda acestei forţe ultarapide
  • o reţea de comandamente în ţările Europei de Est: România, Bulgaria, Polonia, estonia, Letonia şi Lituania, cu ofiţeri NATO şi angajaţi naţionali cu scopul de a planifica exerciţii şi de organizare a misiunilor în caz de urgenţă
  • potrivit Reuters, va fi un cartier general regional mai mare în Polonia, pentru nord-vest, și un cartier general regional mai mic în sud-est, în România

„Rusii ar trebui să înţeleagă mesajul pe care îl transmitem: că trebuie să înceteze să agreseze Ucraina”, a spus ministrul canadian al Apărării.


Măsurile decise joi fac parte din strategia adoptată la summit–ul NATO din Ţara Galilor, însă, în ciuda asigurărilor că sunt măsuri defensive, Rusia şi-a afirmat deja îngrijorarea.

„Este vorba despre crearea unor capabilităţi operaţionale suplimentare care vor permite alianţei să reacţioneze în apropierea graniţelor Rusiei. Astfel de decizii trebuie să fie luate în considerare în planificarea noastră militară”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Marea Britanie a anunţat că va conduce foţa de reacţie rapidă în 2017 şi că va trimite ofiţeri în toate cele 8 noi centre.
Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a spus şi el că Washingtonul va da ofiţeri, dar şi expertiză logistică şi tehnică noilor comandamente.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: