sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 decembrie, 2016

ece-harta-cu-ro-in-fataRomânia și Polonia „au un spațiu fiscal de manevră foarte limitat”– la nevoie, în cazul în care deficitul bugetar va depăși pragul limită de 3%, apreciză analiștii de la Erste Group Research, într-o analiză privind perspectivele țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE) în 2017.

„În vreme ce situația fiscală s-a îmbunătățit considerabil pentru multe dintre țările ECE, care și-au redus deficitul bugetar sub 3% (cu excepția Serbiei), constatăm că România și Polonia au un spațiu fiscal de manevră foarte limitat în 2017”, se spune în raportul citat.

Politicile fiscale ale României și Poloniei „sunt culpabile, pentru că au promovat o relaxare fără precedent – în România, sau un program ambițios de cheltuieli sociale, insuficient acoperit de venituri regulate din încasări de taxe în Polonia”.


Deficitul bugetar se va încadra sub 3% din PIB în 2016, dar „marja de acțiune va fi foarte subțire în 2017 și anumite contra-măsuri vor fi categoric necesare în 2017, pentru a păstra deficitul în aceeași limită”.

Chiar dacă „nu ne așteptăm ca România și Polonia să fie avertizate de oficialii europeni, acest lucru se va întâmpla în 2018, dacă nu sunt luate măsuri corective”, se mai arată în raportul citat.

Pe de altă parte, analiștii de la Erste Group Research cred că creșterea economică de anul viitor din România va rezultatul relaxării fiscale mai degrabă decât al investițiilor sau al absorbției fondurilor europene.

România va suferi o creștere a deficitului de cont curent, în vreme ce  Ungaria și Slovenia își vor consolida excedentul, iar Cehia și Slovacia și-l vor menține.


pib-ece-2016-17-18

Din punct de vedere valutar, nu se întrevăd răsturnări ale tendinței curente de depreciere a monedelor țărilor ECE, tendință instalată pe piețe ca urmare retragerile de capital declanșate de promisiunile președintelui ales al SUA.

Leul este predispus, ca și forintul maghiar și zlotul polonez la mari volatilități ale cotațiilor, mai ales dacă, în cazul României, noul guvern nu va lua contramăsuri fiscale pentru a echilibra efectul relaxării consecutive legilor de relaxare, declarate constituționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: