sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 iunie, 2017

România trebuie monitorizată, din punct de vedere politic”, avertizează un raport al Erste Group Research, care invocă tensiunile care „au izbucnit săptămâna trecută între guvern și partidul de guvernământ”.

Totodată, deficitul de intrări de capital străin, creșterea deficitului de cont curent (în condițiile slabei atrageri de fonduri europene), dar și „retorica băncii centrale, nestimulatoare pentru aprecierea leului” sunt factorii care susțin estimarea Erste Group Research, care reafirmă un curs de 4,62 lei / euro la sfârșitul anului.


La rândul lor, analiștii Băncii Transilvania estimează o medie anuală a cursului monedei naționale, de 4,54 lei / pe euro în 2017 și de 4,56 lei / euro în 2018.

„Poziția BNR nu este încă reflectată de intervenția pe piață, dar oferă explicația pentru ceea ce banca centrală numește managementul „adecvat” al lichidității pe piață. sprijinind astfel întârzierea măsuri monetare (creșterea dobânzii, i.e)”, spune o notă a Erste Group Research, emisă luni.

Factorii menționați mai sus acționează „în direcția slabei performanțe a leului în comparație cu partenerii regionali. Banca centrală ar putea ridica rata facilității de depozitare sau ar putea interveni direct pe piața valutară, numai în cazul unor salturi bruște ale raportului EUR/RON”, potrivit sursei citate.

Monedele central europene sunt acum sub presiune, dar numai după ce se apreciaseră în ultima perioadă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: