12 iunie, 2013

(CLICK PENTRU A MARI)

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri Corpul de Control al Guvernului să verifice la Ministerul Finanțelor și la Secretariatul General al Guvernului dacă a fost modificată eronat ordonanța de urgență priuvind impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii acordate șefilor din cadrul celor trei instituții comasate în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.

Astfel, Guvernul recunoaște că în forma publicată în Monitorul Oficial, supraimpozitarea salariilor compensatorii se aplică tuturor acestor plăți pentru funcțiile de conducere, inclusiv în mediul privat.

Premierul Victor Ponta a susținut că în parlament ordonanța de urgență se va modifica pentru a se limita la salariile compensatorii pentru șefii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor și Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.


”Acel impozit de 85% se aplică la cei care au făcut parte din aceste trei comisii şi care şi-au votat singuri 20 sau nu ştiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în şedinţa de Guvern, asta am aprobat. Dacă mai departe cineva, fie de la SGG, fie de la Ministerul de Finanţe, a modificat decizia Guvernului – azi Corpul de Control asta verifică – şi o să-i dăm afară şi oricum în Parlament forma Ordonanţei este foarte clară – se aplică pentru cei care au făcut parte din cele trei comisii care s-au reunit sub egida ASF”, a susținut Victor Ponta.

Eroarea din Ordonanța supraimpozitării salariilor compensatorii

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind impozitarea salariilor compensatorii cu 85%, premierul Victor Ponta susținând că aceasta urma să se aplice doar șefilor de autorități comasate în ASF.

În forma publicată în Monitorul Oficial, supraimpozitarea se aplică și salariilor compensatorii pentru persoanele cu funcții de conducere disponibilizate din mediul privat (Vezi imaginea, articolul III), prin faptul că abrogă o prevedere din Codul Fiscal, fără a preciza că se referă numai la personalul ASF.

Ionel Blănculescu, consilierul pe onorific al premierului Victor Ponta, a declarat, la postul Realitatea TV, că supraimpozitarea se va aplica extins pentru a se evita discriminarea sectorului public.


”Puneţi-vă în locul acţionarilor unei bănci care trebuie să suporte salarii de milioane euro pentru cei care pleacă din sistem pe diverse motive şi veţi constata că asocierea este tot cu obrazul gros. Când era mai greu României, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii datorită crizei se găseau personaje care să încaseze milioane de euro care veneau tot de la noi, de la consumatori, fie că plăteam un credit cu o dobândă mai mare, fie o asigurare mai mare, şi atunci este normal ca cei 85% să atingă inclusiv mediul privat”, a spus Ionel Blănculescu, la Realitatea TV.

Aflat în Germania, premierul Victor Ponta l-a contrazis marți pe consilierul său.

„Nu doar că nu se aplică în mediul privat, nu se aplică nici la stat decât la cei care au lucrat în cele trei comisii din care s-a format ASF. Dacă, de exemplu, dăm salarii compensatorii la Oltchim, nu le impozităm cu 85%”, a susținut șeful Guvernului.

În forma publicată în Monitorul Oficial, ordonanța prevede o derogare de la Codul Fiscal, care instituie o cotă de impozit pe venit de 85% ”pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizații/sume compensatorii acordate, în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de administraţie şi consilii de conducere”.

În actul normativ, articolul III abrogă o prevedere din Codul Fiscal, dar nu se precizează exact că ar fi vorba doar de foștii șefi din cele trei instituții de control comasate în ASF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: