vineri

29 martie, 2024

16 septembrie, 2018

Angajatorii din România spun că intenţionează să recruteze personal într-un ritm susţinut în ultimele trei luni ale anului, semn că tensiunile din piaţa forţei de muncă se acutizează. Aşteptările legate de volumul angajărilor din ultimul trimestru sunt la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2008 şi până în prezent, reiese dintr-un studiu realizat de ManpowerGroup.

Previziunea netă de angajare pentru ultimul trimestru din 2018 este de 19%, cel mai ridicat nivel din trimestru IV al anului 2008. Acest indicator reprezintă diferenţa între ponderea angajatorilor care intenţionează angajări şi cea a angajatorilor care preconizează reduceri, supusă apoi ajustării sezoniere.


Un sfert dintre cei aproximativ 630 de angajatori români chestionaţi de ManpowerGroup spun că au în vedere creşteri de personal, în timp ce doar 9% intenţionează să facă disponibilizări. Intențiile de angajare sunt pozitive, în mai mică sau mai mare măsură, în toate cele opt regiuni și zece sectoare industriale analizate.

Criza de personal – zonele și industriile afectate

Cea mai mare criză de personal se înregistrează în sudul României, unde previziunea netă de angajare este de 28%, cea mai puternică din ultimii zece ani. Faţă de trimestrul anterior, aceasta a înregistrat o creştere 18 puncte procentuale. Mai abruptă este evoluţia din regiunea de Sud-Vest care a consemnat o creştere de 25 de puncte procentuale a previziunii nete de angajare în ultimul an.

Cu o previziune netă de angajare de 13%, companiile din regiunea Bucureşti-Ilfov par a avea cele mai puţine probleme în ceea ce priveşte găsirea de angajaţi. Previziunea netă de angajare din ultimele trei luni ale anului este cu două puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul anterior.

Mai mult de un sfert dintre organizaţiile cu peste 50 de angajaţi spun că sunt în căutare de oameni.


De asemenea, 13% dintre companiile medii, cu echipe cuprinse între 10 şi 49 de angajaţi, spun că plănuiesc să recruteze oameni. În ceea ce priveşte organizaţiile mai mici, de până la zece angajaţi, doar 4% dintre managerii chestionaţi au precizat că intenţionează să recruteze oameni în ultimul trimestru al anului.

Printre industriile cu cele mai mari deficite de angajaţi se află construcţiie (36% dintre directorii chestionaţi plănuiesc extinderea organigramelor), industria prelucrătoare (29%), comerţul (21%), agricultura (21%) şi domeniul financiar (21%). La polul opus se află industria extractivă, unde doar 4% din respondenţi spun că vor face angajări, energia (10%) şi transporturile (13%).

În ceea ce priveşte evoluţia acestor deficite, din datele ManpowerGroup reiese că cele mai mare creşteri ale previziunii nete de angajare s-au înregistrat în construcţii (+25 de puncte procentuale faţă de sfârşitul lui 2017), comerţ şi transporturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: