joi

28 martie, 2024

9 noiembrie, 2020

ENEL SpA va începe negocierile cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) în legătură cu reorganizarea activității grupului italian în România.

Reorganizarea ar urma să implice fuziunea celor 9 companii din România într-una sau mai multe companii la care SAPE ar urma să devină acționară, dar cu participații diluate și probabil cu alt randament al dividendelor, potrivit surselor din piață.

SAPE este compania prin care statul controlează participații minoritare de acțiuni la mai multe companii energetice ca urmare a proceselor de privatizare și nu numai. Adunarea generală a acționarilor SAPE (care este în fapt doar statul) din 28 octombrie ”a luat act de Memorandumul de înțelegere dintre Enel SpA și SAPE SA și se mandatează Directoratul să desfășoare atât procedurile legale premergătoare, cât și cele de negociere necesare în procesul de reorganizare a societăților din grupul Enel”.


SAPE a încasat dividende extraordinare de peste 100 de milioane de euro (circa 502 milioane de lei) aferente rezultatului reportat din anii anteriori, de cele cinci  companii din grupul Enel la care are participații.

Consolidarea activității companiilor energetice devine astfel un fenomen, după ce acționarii Electrica (EL) au decis fuzionarea celor trei filiale de distribuție Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord, în scopul eficientizării activității.

Același argument al eficientizării motivează și procesul de reorganizare al Enel. Compania italiană este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, ca și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Controlează o putere instalată de circa 530 MW în parcuri eoliene și fotovoltaice.

ENEL livrează servicii unui număr de 3 milioane de clienți din România și are aproximativ 3.100 de angajați concentrați mai ales în cele trei companii E-Distribuție: Muntenia Sud (în primul rând București), Banat și Dobrogea, prin care acopră aproximativ o treime din piața locală de distribuție.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: