joi

18 aprilie, 2024

5 februarie, 2021

Uniunea Europeană nu ar trebui să se alieze cu Statele Unite împotriva Chinei, chiar dacă este mai apropiată de Washington în virtutea valorilor comune, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, citat de Politico.

”O situație în care ne-am uni cu toții împotriva Chinei este un scenariu de cea mai mare conflictualitate posibilă. Acesta, pentru mine, este contraproductiv”, a afirmat Emmanuel Macron joi, în cadrul unei dezbateri organizată de think tank-ul Atlantic Council din Washington.

Acest tip de front comun împotriva Chinei – susținut de alți lideri europeni, având în vedere deschiderea noii administrații Biden către alianțele tradiționale – riscă să împingă Beijingul spre o reducere a cooperării în probleme precum combaterea schimbărilor climatice, precum și să exacerbeze comportamentul agresiv în Asia, inclusiv în Marea Chinei de Sud, crede președintele francez.


Macron a mai spus că „semestrele care urmează vor fi foarte critice pentru liderii chinezi și China”, având în vedere reluarea angajamentelor SUA, anunțate de administrația Biden, în cadrul mai multor foruri internaționale, printre care și Organizația Mondială a Sănătății.

(Citiți și: ”Dan Dungaciu – CRONICILE / Falia dintre Europa și SUA trece prin Franța „autonomiei strategice””)

”Pe măsură ce SUA se reangajează, care va fi comportamentul Chinei?”, a întrebat Macron.

El a lansat, din nou, ideea organizării unui summit al celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – China, Franța, SUA, Marea Britanie și Rusia. Macron a încercat să organizeze un astfel de summit și în 2020, dar acesta a întâmpinat rezistență ca urmare a tensiunilor sino-americane și nu s-a mai concretizat.

Liderul francez a reiterat, de asemenea, nevoia unei ”inițiative globale privind comerțul, industria și drepturile de proprietate intelectuală” și a admis că acordul de investiții încheiat în luna decembrie între Comisia Europeană și China ”a eșuat în a aborda drepturile de proprietate intelectuală”.

(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)


Președintele a apărat totuși acordul de investiții UE-China, afirmând că ”pentru prima oară China a acceptat să discute despre reglementările Organizației Mondiale a Muncii și și-a luat angajamentul exact pe probleme legate de forța de muncă, acestea făcând parte din pachetul nostru privind drepturile omului”.

În ceea ce privește domeniul tehnologic și dezvoltarea rețelelor 5G, Emmanuel Macron a afirmat că nu vrea să ”depindă 100% de o soluție chineză” însă a subliniat și că ”nu vreau să depind 100% de o decizie a SUA”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: