Salariul minim pe economie (puțin peste 1.185 de euro net, în acest moment) va crește cu 100 de euro brut (6%), nu se vor mai introduce contribuții pentru pensiile de sub 2.000 de euro (așa cum s eintenționa), iar orele suplimentare vor fi plătite și scutite de la impozitare.
Acestea sunt măsurile imediate anunțate de Emmanuel Macron în primul său discurs către țară după o lună de proteste violente ale Mișcării Vestelor Galbene, mișcare generată de nemulțumirile populației privind degradarea nivelului de trai din Franța.
Președintele Macron respinge însă revendicarea privind reintroducerea taxei pe avere, una dintre cele mai insistente solicitări: „Vom răspunde urgenței economice și sociale prin măsuri puternice, reducând taxele mai repede, păstrând sub control cheltuielile publice, dar nu vom face schimbări de sens (U-turns)”, a spus șeful statului francez.
Este vorba despre taxa de solidaritate asupra averii (Impôt de solidarité sur la fortune – ISF), un impozit în trepte, care a fost eliminată în septembrie 2017.
Demonstranții au cerut în permanență demisia lui Macron (40 de ani), ales anul trecut președinte al Franței.
Preşedintele Franţei a admis, luni seară, că există o stare de nemulţumire îndreptățită, dar a denunţat comportamentul „iresponsabil” al protestatarilor violenţi şi a decretat „starea de urgenţă economică şi socială”.
„Începând de astăzi, vreau să decretez starea de urgenţă economică şi socială”, a anunțat preşedintele Franţei.
Principalele declarații ale președintelui Emmanuele Macron:
- În primul rând, nu uit că există o stare de furie, de indignare (..) Este furia familiilor care nu mai au speranță (…) Pentru prima dată, am văzut lipsa de speranță din ochii oamenilor. Această indignare probabil este împărtăşită de mulţi francezi. Dar această stare nu trebuie să se reducă la comportamente iresponsabile, pe care eu le denunţ.
- Îmi asum o parte din situație – Poate v-am dat sentimentul că am alte îngrijorări și priorități. Ștu că unii dintre voi au fost răniți de cuvintele mele.
- Ştiu că i-am ofensat pe unii dintre voi prin declaraţiile mele. Dacă m-am luptat să reformez sistemul politic actual, am făcut acest lucru pentru că eu cred în ţara noastră şi o iubesc. Legitimitatea mea o am de la voi.
- Vrem o Franţă în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate.
- Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare şi nu era corect.
- Intenţionez să continuăm ambiţia de a transforma ţara noastră, aşa cum poporul a optat acum 18 luni. Sunt necesare măsuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizaţiilor de şomaj. Pentru a reuşi, trebuie să ne unim eforturile şi să abordăm împreună toate problemele: reprezentarea politică, o lege electorală mai corectă
- Trebuie să instituim o reformă profundă. Vreau un sistem mai clar care să recompenseze pe măsură oamenii.
- Vreau să se pună problema unui echilibru în sistemul fiscal, vreau măsuri pentru contracararea încălzirii climei, idei de organizare a statului (…). Vreau să abordăm problema imigraţiei. Trebuie să o înfruntăm.
- Primarii vor reprezenta naţiunea în teritoriu. Mă voi întâlni cu toţi primarii pentru a construi noul contract al naţiunii. Vom relua cursul normal al vieţii, aşa cum s-a întâmplat după crize similare. Suntem într-un moment istoric. Prin dialog, respect şi implicare, vom reuşi.
Sute de mii de persoane au participat la manifestaţiile organizate la Paris şi în alte oraşe din Franţa. Autorităţile au anunţat luni seară că 4.523 de protestatari au fost reţinuţi începând din 17 noiembrie, iar 4.099 au fost plasaţi în arest preventiv.
Vor considera vestele galbene suficiente concesiile făcute de președinte?
În opinia unor analiști, președintele francez a mers mai departe decât s-ar fi așteptat, în special prin creșterea salariului minim cu 6%
Nu se știe însă dacă toate aceste promisiuni vor fi suficiente pentru a-i convinge pe cei mai radicalizați dintre protestari să înceteze violențele.
Cei mai mulți manifestanți intervievați de televiziunile franceze după discursul șefului statului, par să considere insuficiente măsurile, mai ales că nu a fost acceptată reintroducerea taxei de solidaritate, a cărei eliminare i-a adus lui emmanuel Macron supranumele Mr Rich.