duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 septembrie, 2020

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut Europei să pună capăt dependenței de sisteme de apărare americane și a repetat apelul ca continentul să își controleze singur destinul. În cadrul unui discurs rostit la Universitatea din Vilnius, Lituania, Emmanuel Macron a pledat ca Europa să își asume un rol mai activ în lume, dar independent, nesubordonat nici Washington, nici Beijing.

”Noi, anumite state mai mult decât altele, am renunțat la independență strategică, depindem prea mult de armamentele și de sistemele de apărare livrate de Statele Unite. Nu putem accepta să trăim într-o lume bipolară, compusă din SUA și China”, a spus studenților lituanieni președintele Franței, citat de Politico.

În remarci făcute în prezent în turneul baltic, dar și în trecut, Emmanuel Macron a insistat că singura variantă de viitor pe care o are Europa este cea de a se impune ca o a treia forță mondială, care nu ezită să își afirme interesele la nivel global. Această strategie include, în viziunea președintelui Macron, dezvoltarea capacităților de apărare ale Europei, cu legături strânse cu Statele Unite și complementare NATO.


Franța și alte state membre cer de mai multă vreme dezvoltarea capacităților de apărare ale UE, dar acțiunile concrete nu au fost niciodată la nivelul retoricii.

Ultimul exemplu: Comisia Europeană a încercat să creeze cadrul de cooperare în domeniu al statelor membre și a constituit un Fond European pentru Apărare, care să finanțeze proiecte de cercetare și de dezvoltare a tehnologiilor și echipamentelor militare. Negocierile pe următorul buget multianual al UE și acordul șefilor de state și guverne UE au avut ca rezultat diminuarea cu 40% față de propunerea Comisiei a bugetului alocat acestui fond de apărare.

În Administrația Trump, SUA au criticat statele membre NATO pentru nerespectarea angajamentelor privind cheltuielile de Apărare, provocând reacții adverse în mai multe capitale europene.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: